Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Zorgverzekeraar AGIS door rechter voorlopig gecorrigeerd: KANKERPATIENT HEEFT RECHT OP VERGOEDING DIEETVOEDING TEGEN ONGEWENST GEWICHTSVERLIES

Alkmaar, 10 september 2004 - Vandaag heeft de President van de rechtbank te Alkmaar bepaald, dat de weigering van AGIS Zorgverzekeringen om een speciale dieetvoeding aan een kankerpatiënt te vergoeden, voorlopig onrechtmatig is. Dit is de eerste uitspraak in een reeks zaken die door kankerpatiënten aanhangig zijn gemaakt, omdat AGIS en andere zorgverzekeraars problemen maken bij de vergoeding van dit voedingspreparaat voor kankerpatiënten met ongewenst gewichtsverlies.

Ongeveer de helft van de patiënten met kanker, heeft te kampen met ongewenst gewichtsverlies, ook wel kankercachexie genaamd. In recent onderzoek onder 214 Nederlandse kankerpatiënten bleek een kwart daarvan gemiddeld maar liefst 10 kilo af te vallen1). Hoewel enig gewichtsverlies voor te zware, maar overigens gezonde mensen juist een gunstig effect kan hebben, verkleint dit bij kankerpatiënten al snel de kans op een succesvolle behandeling en gaat het gepaard met vermoeidheid, verslechterde conditie, minder weerstand, verminderde eetlust en lusteloosheid.

'Als de behandelend arts vanuit zijn professionele beoordeling van de patiënt een product zoals dit voorschrijft, kan de zorgverzekeraar niet zomaar de vergoeding afwijzen, uitsluitend op grond van een algemeen oordeel over een behandelmethode. Men moet dus heel specifiek rekening houden met de situatie en belangen van de individuele patiënt. Bij de patiënt waar het vandaag om ging, hadden de behandelend oncoloog en diëtist gezamenlijk een helder omschreven aanvraag ingediend, voorzien van feitelijk bewijs waaruit gewichtstoename bleek bij gebruik van de speciale drinkvoeding ProSure door deze patiënt. De verzekeraar in kwestie zei twijfels te hebben bij de doelmatigheid van de verstrekking, maar heeft dat standpunt op dit moment onvoldoende onderbouwd naar het oordeel van de rechter,' stelt raadsvrouw Mr Drs. N.U.N. Kien, die nog aangeeft dat dit een voorlopige beslissing is, zodat de patiënt het middel in ieder geval vergoed krijgt voor de duur dat AGIS nog tijd nodig heeft voor een beslissing in de bezwaarprocedure. 'Deze uitspraak is een belangrijke opsteker voor de vele andere patiënten die zich in een vergelijkbare situatie bevinden', aldus Kien.

Stofwisseling ontregeld

De oorzaak van gewichtsverlies bij kanker schuilt met name in de veranderde stofwisseling als gevolg van de kanker. Deze ontregeling is grotendeels het gevolg van een ontstekingsreactie waarmee het lichaam reageert op de tumor. Deze reactie wordt in stand gehouden door een verhoogde aanmaak van cytokinen. Dit zijn eiwitachtige stoffen die een rol spelen in het immuunsysteem. De ontstekingsreactie leidt onder meer tot een verhoogde ruststofwisseling en verminderde eetlust, met als gevolg afname van lichaamsvet en spierweefsel. Bovendien kunnen misselijkheid en moeite met slikken voor verminderde voedselinname zorgen.

Uit diverse medisch wetenschappelijke studies, blijkt dat inname van minstens twee gram van het vetzuur EPA (eicosapentaeenzuur) per dag, bijdraagt aan de normalisatie van de tumorgerelateerde ontstekingsreactie 2,3) . Dit helpt het ongecontroleerde gewichtsverlies te stoppen en kan op die manier de primaire medische behandeling van de kankerpatiënt ondersteunen. De drinkvoeding waar het in de huidige zaken om draait, ProSure, bevat naast een hoge concentratie EPA, onder meer de energie, eiwitten en andere voedingsstoffen die een kankerpatiënt nodig heeft.

= einde persbericht =

Meer informatie voor de redactie:
Mr Drs N.U.N. (Nicole) Kien, 010 480 85 50 / 06 53 29 84 72

Bronnen:


1. TNS NIPO onderzoek Gespecialiseerde voeding bij kanker, Linda Abrams, B6602, 29 juni 2004.


2. Wigmore SJ, Fearon KC, Maingay JP, Ross JA. Down-regulation of the acute-phase response in patients with pancreatic cancer cachexia receiving oral eicosapentaenoic acid is mediated via suppression of interleukin-6. Clin Sci (Lond). 1997 Feb;92(2):215-21.


3. Barber MD, Ross JA, Preston T, Shenkin A, Fearon KC. Fish oil-enriched nutritional supplement attenuates progression of the acute-phase response in weight-losing patients with advanced pancreatic cancer. J Nutr. 1999 Jun;129(6):1120-5.

Deze bronnen, en nadere informatie zijn op aanvraag beschikbaar bij Abbott, producent van ProSure: Abbott B.V., Edgar Geervliet (scientific affairs manager), 023 55 44 400 / 06 51 211 026, of bij M. Hinfelaar, 035 54 31 535 / 06 55 74 65 23.

===

---- --