Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 10-9-2004

Europa ministers delen zorg tijdens Gezondheidsraad

De EU-ministers van Volksgezondheid gaan ervaringen uitwisselen en willen van elkaar leren bij de hervorming van stelsels van gezondheidszorg in Europa.

Dat hebben ze afgesproken tijdens de Informele Gezondheidsraad op 9 en 10 september in Huis ter Duin in Noordwijk. Het was de eerste keer dat ministers van Volksgezondheid een informele raad hielden. Het thema van de conferentie was Gezondheidszorg in tijden van vergrijzing, een uitdaging voor alle Europese landen. Het onderwerp werd in Noordwijk ingeleid door prof. N.S.Klazinga (hoogleraar sociale geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam/AMC).

De ministers namen ook kennis van de voorafgaande schaduwconferentie in Den Haag van gezondheidsdeskundigen uit het veld, met name van consumentenorganisaties. EU-voorzitter minister Hoogervorst, verwelkomde de conclusies die bij de EU-ministers werden gepresenteerd door mevrouw I. van Bennekom, directeur van de Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie die de schaduwconferentie voorzat. Met name haar pleidooi voor een actievere rol van de zorgconsument klonk Hoogervorst als muziek in de oren.

De EU-voorzitter gaf na afloop een aantal van zijn belangrijkste bevindingen. In december wordt beslist hoe de ministers van Volksgezondheid hun afstemming verder vorm geven.