---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van het lid Van Bommel over een mogelijke lagere bijdrage van de Noorse regering aan de ontwikkeling van de JSF

10-9-2004 16:12:00

Hierbij bied ik u, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Defensie en van Economische Zaken over een mogelijke lagere bijdrage van de Noorse regering aan de ontwikkeling van de JSF (nr 2030419220, ingezonden 9 augustus 2004).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

BIJLAGE

Antwoorden op vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Defensie en van Economische Zaken over een mogelijke lagere bijdrage van de Noorse regering aan de ontwikkeling van de JSF (nr. 2030419220, ingezonden 9 augustus 2004).

1. Kent u het bericht "Noren betalen minder voor JSF" (Trouw, 6 augustus jl.)?

Ja.

2. Is het waar dat de Noorse regering een geheime afspraak heeft met Lockheed Martin over een halvering van de bijdrage aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

Vanuit het Noorse ministerie van Defensie is gemeld dat de totale Noorse bijdrage aan de ontwikkelingsfase van het JSF-programma niet is gewijzigd.

3. Heeft u getracht via onderhandeling op een lagere bijdrage aan de ontwikkeling van de JSF uit te komen? Zo neen, waarom niet en bent u bereid dat alsnog te doen?

Onderhandelingen over een lagere bijdrage zijn niet aan de orde.

4. Is de omvang van compensatieorders in Nederland naar uw mening bevredigend?

Zoals gemeld tijdens het algemeen overleg van 30 juni jongstleden, is Lockheed Martin gevraagd om een nadere onderbouwing van de te verwachten omzetten. Mede op basis van de nog te ontvangen brief van Lockheed Martin zult u binnenkort over deze kwestie nader worden geïnformeerd.

Nieuws Nieuwsberichten