Gemeente Rotterdam

Het Oude Noorden heeft nog steeds te kampen met drugsoverlast. In bepaalde delen van de wijk, zoals op de hoek van de Zaagmolenstaat en Zwaanshals, loopt de overlast de spuigaten uit. Sommige bewoners denken dat de overlast te maken heeft met de opvangvoorziening voor verslaafde junks (Boumanhuis) in de wijk. Dit kregen de collegeleden vandaag te horen tijdens hun werkbezoek van verontruste bewoners.

Drie wethouders en de burgemeester kwamen persoonlijk polshoogte nemen van de situatie in de wijk. Een jaar geleden was het college ook al op werkbezoek. Ook toen stond het bezoek in het teken van veiligheid. Is de situatie ten opzichte van vorig jaar verbeterd? Zijn afspraken nagekomen? Hoe ervaren bewoners nu veiligheid in hun wijk? Doet de deelgemeente genoeg? Vragen waarop het college graag uit de eerste hand antwoord op wilde hebben. Handhaving blijkt cruciaal bij het oplossen van dit soort problemen. Het is een tijdje goed gegaan, maar nu is de veiligheid toch weer minder. Er moet meer gecontroleerd worden, was de mening van een bewoonster. Daar gaan we meteen mee aan de slag reageerde burgemeester Opstelten. Ook de deelgemeente zal haar steentje bijdragen.

Na het gesprek met de buurtbewoners kregen de collegeleden op het binnenterrein van de Woelwijkstraat uitleg over herinrichtingsplannen voor het Oude Noorden. Een deel van de woning in het Oude Noorden wordt gesloopt en maakt plek voor koop- en huurwoningen. Ook komen er bijvoorbeeld nieuwe bedrijfsruimten langs de Zaagmolenkade. Dit gebied heeft de potentie om een echte groeibriljant te worden, vond burgemeester Opstelten.

Dagopvang Van Speijk

Het laatste bezoek in de wijk was aan de dagopvang Van Speijk. Deze voorziening biedt dagelijks opvang aan 100 tot 120 dak- en thuislozen. De collegeleden kregen uitleg over de manier waarop bewoners van de dagopvang samen met buurtbewoners de leefbaarheid in de wijk proberen te verbeteren. Dit gebeurt vooral door kunstprojecten te organiseren waarbij buurtbewoners en bewoners van Van Speijk samen een rol hebben. Tijdens het vorige werkbezoek aan Van Speijk kwam naar voren dat de dagopvang nogal te kampen had met het probleem van de zogenaamde postadressen. Het bleek dat er nogal wat daklozen Van Speijk ten onrechte als postadres hadden opgegeven om bijstandsuitkering te kunnen blijven opstrijken. Hierdoor ontstond het probleem dat de wijk én de dagopvang zelf te maken kreeg met een grote aanloop van figuren die er eigenlijk niets te zoeken hadden. Van Speijk heeft het probleem aangepakt door strenger te gaan controleren op registratie. Samen met de dienst Burgerzaken, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Politie wordt in kaart gebracht wie bij Van Speijk geregistreerd staan en daardoor ook een postadres hebben. Een zaak van een lange adem zo blijkt.

Feestje in de bibliotheek

Het werkbezoek werd tenslotte afgesloten met een bezoek aan de Centrale Bibliotheek. De bibliotheek bestaat dit jaar 400 jaar. Burgemeester Opstelten mocht de bibliotheek officieel openen nu de verbouwing van alle zeven verdiepingen is afgerond. Een bijzondere gelegenheid dus waar de aanwezigheid van het gemeenbestuur natuurlijk niet bij mocht ontbreken. De collegeleden kregen onder meer een rondleiding door de vernieuwde bibliotheek. Zo kunt u zelf zien wat er met uw geld is gebeurd, sprak Frans Meijer, de directeur van de bibliotheek.

Het college van B en W bezoekt iedere maand een andere Rotterdamse wijk om te praten over resultaten van de beleidsprioriteiten veiligheid, economie, onderwijs en jeugd, huisvesting en inburgering.

Bron: Bestuursdienst, 10-09-2004

[sitestat.gif?name=College op herhaling in het Oude Noorden&nr=2037800]