---

Nieuwsberichten
---

Akkoord over jungletraining in Suriname

10-9-2004 16:51:00

Nederland heeft met Suriname overeenstemming bereikt over voortzetting van de jungletrainingen. Beide landen zijn het eens over de juridische status waaronder de Nederlandse militairen in Suriname opereren en de tegenprestatie die Nederland daarvoor levert.

De eerste Jungle Warfare Training start in oktober 2004. Zestig militairen afkomstig van het Korps Mariniers en de Koninklijke Landmacht volgen de training waarbij de grondbeginselen van militair opereren in de jungle worden bijgebracht. De jungletraining duurt één maand; de logistiek ondersteuning geschiedt door mariniers van de Nederlandse Antillen en Aruba.

Nederland levert een tegenprestatie in de vorm van niet-strategische militaire goederen, zoals bijvoorbeeld vrachtwagens, bestemd voor het Surinaams Nationaal Leger. De grootte van de tegenprestatie is afhankelijk van het aantal deelnemers en de duur van de jungletraining. De omvang van de tegenprestatie wordt per jungletraining vastgesteld. Naast een materiële bijdrage krijgen Surinaamse militairen ook instructie.

Het is de bedoeling dat er ieder jaar twee jungletrainingen voor Nederlandse militairen in Suriname plaatsvinden. Bij de eerstkomende (tijdstip wordt nog vastgesteld) zal naast de normale jungletraining ook de Jungle Warfare Instructors Course worden gegeven. Om het tijdelijke tekort aan Nederlandse instructeurs op te vangen, krijgen tien Nederlandse instructeurs dit najaar éénmalig een opleiding in Ghana en Brunei. Deze instructeurs worden volgend jaar ingezet om de jungletraining in Suriname te verzorgen.

Nieuws Nieuwsberichten