Gemeente Amsterdam

Wethouder Maij tekent convenant voor vitale voetbalverenigingen

10 september 2004 - Remco Asselbergs

Afgelopen woensdag (8 september) ondertekende de Amsterdamse sportwethouder Hester Maij het convenant `Integrale en structurele aanpak verenigingsondersteuning' met de KNVB en de sportwethouders van Den Haag, Utrecht en Rotterdam om de vitaliteit van de voetbalverenigingen te vergroten.

Wethouder Maij: "Het convenant sluit goed aan bij het Amsterdamse beleid voor verenigingsondersteuning. Het voorziet in een integrale aanpak van vrijwilligersbehoud en -werving, waarden en normen, ledenbehoud en -werving, financiën, accommodatie en infrastructuur en wet- en regelgeving. Hiermee willen we de verenigingen efficiënter en effectiever maken."

De KNVB en de G4 benadrukken in het convenant de maatschappelijke relevantie van sport en sportverenigingen, en het gegeven dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een groot aantal voetbalclubs binnen hun stadsgrenzen tellen. Omdat veel voetbalverenigingen in de grote steden te maken hebben met specifieke problemen, hebben de KNVB en de G4 hun verantwoordelijkheid genomen en besloten een gezamenlijke, integrale en structurele aanpak van verenigingsondersteuning te realiseren.

Medewerkers van de KNVB en de vier grote steden brengen in kaart in welke mate verenigingen met problemen kampen en in welke mate ze ondersteuning nodig hebben. Daarbij worden criteria gehanteerd zoals de financiële positie, het vrijwilligersbeleid, molestatiecijfers en de kwaliteit van het bestuur. Als duidelijk is in hoeverre een vereniging hulp nodig heeft, dan nemen KNVB-medewerkers of gemeenteambtenaren contact op met de club om een programmatische aanpak van de betreffende problemen aan te bieden. De helpende hand kan een dwingende hand zijn in het geval het gaat om verenigingen die niet alleen zelf in de problemen verkeren, maar door hun opstelling ook de voetbalsport in het algemeen schade berokkenen. In de praktijk kunnen voetbalverenigingen met ingang van deze maand al proactief, programmatisch en structureel worden ondersteund. Met deze gezamenlijke daadkrachtige inzet willen de partijen het voetbalplezier in de grote steden snel omhoog brengen.

Op bijgesloten foto is het convenant `Integrale en structurele aanpak verenigingsondersteuning' zojuist ondertekend en poseren in de achtertuin van de ambtwoning (vlnr): portefeuillehouder Grote Stedenbeleid bestuur amateurvoetbal Gerard van Rijk, de Haagse sportwethouder Wilbert Stolte, voorzitter amateurvoetbal Hans Lesterhuis, de Amsterdamse sportwethouder Hester Maij, de directeur Sport en Recreatie in Rotterdam Eric Gudde, en de Utrechtse sportwethouder Hans Spekman.

Pb-153

© Gemeente Amsterdam