Port of Rotterdam

Nieuwe tank terminal in Rotterdam
10-9-2004 14:45:00

Euro Tank Terminal (ETT) is gestart met de bouw van een nieuwe tank terminal voor minerale olieproducten in Rotterdam. Het 6.3 hectare grote terrein ligt in het Europoortgebied, aan diep (>20 meter) water. De terminal, met een capaciteit van 280.000 m3, kan jaarlijks 3 tot 5 miljoen ton olie behandelen. Het grootste deel hiervan is stookolie die met kleinere tankers (60 to 80.000 dwt.) vanuit het Baltische gebied naar Rotterdam komt. Hier wordt het, eventueel na tussenopslag, overgeslagen in âVery Large Crude Carriersâ (> 250.000 dwt.) voor intercontinentale bestemmingen. De laad/lospier (âjettyâ) wordt gebouwd door het Havenbedrijf Rotterdam. De terminal en jetty vergen een investering van circa ⬠50 miljoen. Het geheel moet in het eerste kwartaal van 2006 operationeel zijn.

ETT wordt gebouwd door GTI in opdracht van Martank, onderdeel van de Rotterdamse Vitol Groep. Op de wereldmarkt voor stookolie wordt Vitol beschouwd als de belangrijkste onafhankelijke handelaar. Het verscheept gemiddeld ruim een miljoen ton olieproducten per maand. (More: www.vitol.com)

Terminals zoals ETT, Vopak Europoort of de toekomstige Schip-tot-Schip (STS) overslagplaats zijn een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor overslag van stookolie op open zee.

Havenbedrijf Rotterdam
10-09-2004