Gemeente Hoorn


College legt gemeenteraad bezuinigingssuggesties voor

Persbericht d.d.: 10 september 2004

Vandaag leggen Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn in het kader van een grootschalige bezuinigingsoperatie diverse bezuinigingssuggesties voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraadsleden gaan zich de komende tijd buigen over de aangedragen suggesties, in samenspraak met organisaties, instellingen en inwoners van Hoorn.

Lees de brief aan de gemeenteraad
Lees het overzicht van de ombuigingsmogelijkheden

Bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2004 in juni was duidelijk dat de gemeente zonder ingrijpende bezuinigingsmaatregelen te maken zou krijgen met een groot financieel tekort. Direct na de behandeling van de Voorjaarsnota is het college van start gegaan met het zoeken naar bezuinigingsmogelijkheden. Inmiddels is het een paar maanden verder. Bij de voorbereidingen voor het opmaken van de primitieve begroting 2005 is gebleken dat de tekorten groter zijn dan bij de behandeling van de Voorjaarsnota werd aangenomen. Dat betekent dat er nog eens extra moet worden bezuinigd. Hoe hoog het tekort in de begroting uitpakt, weet Hoorn overigens pas na Prinsjesdag. De cijfers die nu worden gepresenteerd, zijn een tussenstand. De bezuinigingideeën worden in conceptfase aan de gemeenteraad aangeboden. Het gaat daarbij om een opsomming van wat kan. De vraag waarop bezuinigd moet worden, is aan de gemeenteraad.

Bezuinigingsuggesties
Gewerkt moet worden met een sluitende begroting. Het college heeft daarom een aantal suggesties opgenomen waarmee de begroting meerjarig uit de rode cijfers kan worden gehouden. In 2005 moet, volgens een tussenstand in september 2004, 3,7 miljoen euro worden bezuinigd. De optelsom van de bezuinigingssuggesties van het college vallen hoger uit dan 3,7 miljoen euro, zodat er voor de gemeenteraad te kiezen valt. Het gaat om een mix van suggesties op het gebied van het verbeteren van de efficiency, taakreductie of taakbeëindiging en inkomstenverhoging. De suggesties lopen uiteen van het verhogen van leges tot het verlagen of afschaffen van subsidies.

Wethouder Financiën Van Es over de bezuiningssuggesties: 'Het gaat om forse bezuinigingen, waarvan we ons realiseren dat ze hard kunnen aankomen. Toch durven we te stellen dat het ons gelukt is om zodanige suggesties te doen waarmee de voorzieningen in Hoorn zoveel mogelijk overeind blijven.'

Begrotingsmarkt
Op zaterdag 25 september wordt in het stadhuis van Hoorn van 13.30 tot 16.30 uur een begrotingsmarkt georganiseerd. Doel van de begrotingsmarkt is dat de fracties in de gemeenteraad zich zo breed mogelijk kunnen informeren over de bezuinigingsmogelijkheden in de vorm van een markt waar ook verenigingen en organisaties uit Hoorn aanwezig zijn.
Raadsleden kunnen richting geven aan en ideeën krijgen over de bezuinigingssuggesties en worden uitgenodigd om kaderstellende uitspraken te doen in de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen van 6 oktober. De uiteindelijke uitkomsten van de discussie wordt verwerkt in de conceptbegroting die de gemeenteraad half oktober krijgt.

Uiteindelijke besluitvorming over de begroting 2005 vindt plaats op 10 november.

---