Gemeente Zaanstad

Baggeren in Rooswijk: Vervuilde grond veilig afgevoerd

vrijdag 10 september 2004

De gemeente Zaanstad is gestart met baggerwerkzaamheden in Oud-Rooswijk. Tussen de spoorlijn en de Fortuinweg worden de sloten uitgediept. Het onderhoud van de sloten duurt tot eind 2004, het verwerken van de bagger op de oevers loopt door tot in 2005. Bij het uitgraven van de sloten zal ook vervuilde grond naar boven worden gehaald. Deze grond wordt apart gehouden en afgevoerd. De gemeente voert de werkzaamheden uit in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
De baggerwerkzaamheden vinden plaats in de Simon Gammersloot, Tuinsloot, Sluissloot doorlopend tot aan de sluis in Oud Zaandijk, Oud Heinsloot en Spoorsloot tussen Tuin- en Sluissloot. Een gespecialiseerd bureau heeft de mate van verontreiniging van de baggerspecie inmiddels bepaald. Afhankelijk van de mate van vervuiling (niet tot zeer gering) kan de bagger gebruikt worden om de oevers op te hogen, of moet de specie worden afgevoerd (verontreinigde grond). Verontreinigde grond wordt naar Assendelft gebracht, naar de stortplaats Nauerna.
De plaatsen waarop gewerkt wordt worden afgezet met hekken. De oevers van de sloten zijn verder normaal toegankelijk en veilig.

Geotubes
De bagger die niet of slechts in geringe mate is vervuild wordt gebruikt om de oevers op te hogen. Bij deze werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van geotubes, lange buizen met een diameter van drie meter. Deze worden gevuld met bagger, waarna het water aan de specie onttrokken wordt.

Oevers vrijmaken
In verband met een voorspoedig verloop van de werkzaamheden is het belangrijk dat langs de oevers en watergangen geen bootjes, aanmeerpalen en dergelijke meer aanwezig zijn. Booteigenaren wordt dan ook verzocht hun bootjes tijdelijk uit het water te halen en oevers vrij te maken van obstakels. Het werken met de geotube en het aanleggen van nieuwe plantsoenen maakt dat noodzakelijk. Obstakels die zich ten tijde van de baggerwerkzaamheden nog in de watergang of op de oever bevinden worden door de aannemer - voor rekening van de eigenaar van de obstakels - verwijderd en afgevoerd. De bewoners van Rooswijk die aan genoemde watergangen wonen hebben inmiddels een informatiebrief ontvangen.