Gemeente Zaanstad

Zaanse gemeenten spannen zich in voor behoud loket RIO Zaanstreek

vrijdag 10 september 2004

Het Regionaal Indicatie Orgaan Zaanstreek, kortweg RIO, verzorgt voor bewoners van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland in opdracht en naar tevredenheid van de betreffende gemeentebesturen de indicaties in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Met ingang van 1 januari 2005 wordt de indicatiestelling voor het AWBZ ondergebracht bij het nog te in te richten Centrum Indicatiestelling Zorg, kortweg het CIZ. Het betreft een besluit van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Dit betekent dat de gemeenten en derhalve het RIO in de toekomst geen taak meer heeft bij de indicatiestelling voor de AWBZ. De WVG indicatiestelling en -uitvoering en die voor de gehandicaptenparkeerkaarten en-plaatsen en de indicatie voor aanleunwoningen blijft een taak voor de gemeente.

Door het wegvallen van de indicatiestelling voor de AWBZ heeft het gemeentebestuur zich beraden over de keuze wat te doen met de indicatiestelling voor deze gemeentelijke taken: Onderbrengen bij het CIZ of het RIO Zaanstreek die taken laten behouden?

Bij de keuze heeft het College zich laten leiden door de wens voor een loket waar de burger wat betreft de gemeentelijke voorzieningen op lokaal niveau geholpen kan worden. De komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) waarin de gemeenten een aantal nieuwe zorgtaken er bij krijgt voor wonen, zorg en welzijn en de daaraan verbonden noodzaak van een lokaal loket. En de waarborg van de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening.

Op basis daarvan heeft het College besloten om de gemeentelijke taken uit te laten blijven voeren door het RIO Zaanstreek, zij het in afgeslankte vorm.

Met het CIZ wordt er binnenkort gesproken over de consequenties van het besluit om de AWBZ taken te centraliseren en de gevolgen hiervan voor de organisatie van het RIO Zaanstreek. Het CIZ wordt gevraagd de indicatiestelling voor de AWBZ uit organisatorisch oogpunt de komende twee jaar bij de lokale organisatie onder te brengen. Voor de cliënten van het RIO verlopen de veranderingen op die manier zo geleidelijk mogelijk.

Bijkomend voordeel van het lokale loket is dat de cliëntenparticipatie en- inbreng is geregeld doordat zij zitting hebben in de Raad van Toezicht en in de Cliëntenraad van het RIO.

Het standpunt van de gemeenten is met de raad van toezicht en directie van het RIO besproken. De belangenorganisaties, waaronder Seniorenraad en het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform (RPCP) worden geïnformeerd. Voor hen is er een informatiebijeenkomst belegd op 14 september waar het besluit nader wordt toegelicht.