Waterschap Vallei & Eem

Vermijd contact met water en laat huisdieren niet zwemmen of het water drinken

Blauwalgen aangetroffen in Baarn

Waterschap Vallei & Eem heeft blauwalgen aangetroffen in de sloot langs De Geerenweg en de Drakenburgerweg aan de noordkant van Baarn. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Gisteren trof het waterschap ook blauwalgen aan in Hoevelaken.

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Het waterschap heeft de gemeente geadviseerd om waarschuwingsbordjes bij de sloot te plaatsen. Mensen wordt geadviseerd om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken .

Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht toegroeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.
Met vragen over blauwalgen kunnen inwoners bellen met het waterschap, telefoon (033) 434 60 0

Persbericht 10 september 2004 - 2004/21