KRO De Wandeling

Ongeluk geeft kleur aan leven van schilder Ton Schulten

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 10 SEPTEMBER

OOTMARSUM, 20040824 -- "Eigenlijk is mijn leven nog nooit zo mooi geweest." Ton Schulten, wereldberoemd kunstschilder uit Ootmarsum, geniet van zijn leven achter de ezel. In 1991 raakten Ton en zijn vrouw Ank betrokken bij een ernstig ongeval op Tenerife. Sindsdien zijn de landschappen en stadsgezichten die hij schildert herkenbaar aan de felle kleuren vanuit het donker naar een lichtpunt op het doek.


In aflevering twee van KRO De Wandeling praat presentatrice Hella van der Wijst met Ton Schulten over zijn liefde voor de schilderkunst en de 'tweede kans' die hij na het ongeval gekregen heeft. "Ik hoorde een enorme knal, ik kwam bij en zag dat de gele vangrail helemaal rood geworden was. Mijn goede vriend Ben was overleden en Ank ook, dacht ik. Toen viel ik weg", vertelt Ton. Hij raakt in coma en heeft dan visioenen met veel kleur en schitterende muziek. "Ik schilderde de witte muren van het ziekenhuis in de mooiste kleuren. Nadat ik uit het ziekenhuis ontslagen was heb ik beloofd om die kleuren te schilderen en ze naar de mensen te brengen. Mijn werk hier was blijkbaar nog niet af..." Zijn vrouw Ank wil na zes jaar terug naar de plaats van het ongeluk, om het hele verhaal af te ronden. "We zijn gegaan en hebben een van de veroorzakers ontmoet. Een aardige jonge man met een gezin. We hebben ze vergeving geschonken voor wat gebeurd is. Bij het afscheid hebben we elkaar gekust, in de wetenschap dat we elkaar nooit meer zullen zien.”
Met zijn werk probeert Ton nu vrede, kleur en harmonie in de wereld te brengen. "Veel mensen komen naar onze galerie om de kleuren in zich op te nemen, bijna als therapie. En je mag best weten dat ik me soms een pastoraal werker voel door de gesprekken die ik met de bezoekers voer...”

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste gebieden van Nederland.

KRO De Wandeling, vrijdag 10 september 17.05 uur
(HH. zondag 12 september 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Inspirerend actief in het weekeinde.




KRO De Wandeling