PERSBERICHT - 2004-08-30

Nederlandse Designprijzen 2004 hart van 'Amsterdam Design'

Amsterdam hele maand in teken van design

De hele maand september staat Amsterdam in het teken van design. Onder de naam Amsterdam Design 2004 presenteert creatief Amsterdam zich voor het eerst met een groot aantal evenementen op designgebied. Daarnaast is werk van zowel bekende als van jonge, veelbelovende ontwerpers te zien in talloze galeries, winkels, hotels, restaurants en clubs.

Amsterdam behoort internationaal tot de toonaangevende steden op het gebied van design en vindt het hoog tijd om dit via het evenement Amsterdam Design aan bezoekers uit binnen- en buitenland te laten zien.

Het hart van Amsterdam Design vormt de expositie van de Nederlandse Designprijzen 2004, die te zien is van 10 tot en met 26 september in het INIT-gebouw. Het internationaal vermaarde Droog Design presenteert de hele maand september op haar nieuwe locatie in de Staalstraat de expositie Master Pieces met onder andere een 106% Rietveld stoel, opgebouwd uit legostenen.

In het Stedelijk Museum CS start op 3 september de expositie MARK, een boeiend overzicht van actuele grafische kunst gemaakt door Amsterdamse vormgevers. De inzendingen van de HEMA Ontwerpwedstrijd 2004 zijn tot en met 15 september te zien in Living Tomorrow in Amsterdam Zuidoost (vlakbij Villa Arena). Daarnaast is het mogelijk om via Meet & Greet kennis te maken met een ontwerper, bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum of bij de Nederlandse Designprijzen.

Ter afsluiting van Amsterdam Design 2004 vinden van 28 september tot en met 3 oktober in Amsterdam twee grote woon- en designevenementen plaats. De Woonbeurs Amsterdam in de RAI en de alternatieve woonbeurs tHuisfront in Loods 6. Op de Woonbeurs presenteert Via Milano unieke, spraakmakende ontwerpen van Nederlandse ontwerpers die hun producten hebben gepresenteerd op de internationale designbeurs in Milaan. Ook eerder te zien in Milaan en nu in Amsterdam op de Woonbeurs, ontwerpen van de Design Academy uit Eindhoven onder de titel Concrete Poetry.

Tegelijkertijd vindt de alternatieve en verrassende woonbeurs tHuisfront plaats op het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied. Beide evenementen vullen elkaar perfect aan. Amsterdam Design wordt een jaarlijks terugkerend evenement en is een initiatief Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, de Gemeente Amsterdam en Amsterdam Partners.

Z-card
Om het publiek te informeren over Amsterdam Design 2004 geeft de gemeente Amsterdam een handige, aantrekkelijk vormgegeven Z-card uit. Hierop vind je alle informatie over Amsterdam Design plus een plattegrond en adressen en telefoonnummers van galeries, winkels, hotels, clubs en restaurants.

De Z-card is vanaf 1 september gratis op te halen bij de informatiekantoren van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (VVV), de Ticketshop van AUB, de Openbare Bibliotheek in Amsterdam en bij alle deelnemers van Amsterdam Design. Ook de brochure Architectuur + Design Amsterdam 2004 van ATCB, waarin 12 paginas gewijd zijn aan design, is op de meeste locaties verkrijgbaar. Meer informatie vindt u op www.amsterdam.nl/design en www.amsterdamarchitectuur.nl

Creatieve industrie
Met Amsterdam Design wil Amsterdam zich sterker profileren als designstad en daarmee het nationale en internationale imago van de creatieve industrie in Amsterdam versterken. De werkgelegenheid in de creatieve industrie in Amsterdam is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

De verwachting is dat dit zo blijft. De vormgevingssector in Amsterdam is krachtig, dynamisch en vitaal. Amsterdam is een stad van ontwerpers: nergens in Nederland zijn meer zelfstandige ontwerpers en ontwerpbureaus gevestigd als in Amsterdam. Samen met de collecties, opleidingen, galeries en andere designinitiatieven, dragen ze bij aan het inspirerende, creatieve klimaat van de stad. Een stad voor nieuwe ideeën en plaats voor ondernemers met een culturele en economische ambitie.

Zie ook: Alle evenementen Amsterdam Design 2004

Voor meer persinformatie en beeldmateriaal:

- Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, afdeling Communicatie & Media Services, tel. 020 - 5 512 531

- Gemeente Amsterdam, afdeling Bestuursvoorlichting, Fouad Sidali, 020 552 2056

NB: Publieksinformatie, tel.: 0900 400 40 40 ( 0,55)