Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

31-08-2004 http://www.eu2004.nl/
Economische en Financiële Zaken | Persberichten


---


*Agenda van de Eurogroep en de Informele Ecofin op 10 en 11 september

De Informele Ecofin van 10 en 11 september 2004 zal hoofdzakelijk gewijd worden aan de Financiële Vooruitzichten voor 2007-2013, terugdringing van de administratieve lasten en het stabiliteits- en groeipact. De bijeenkomst wordt voorgezeten door Gerrit Zalm, minister van Financiën, en Nout Wellink, president van de Nederlandsche Bank, en gehouden worden in het Kurhaus Hotel in Scheveningen.

De bijeenkomst begint vrijdag 11 september om 11.30 uur met een informele persconferentie. Vervolgens zal de Eurogroep zijn werkmethodes en het stabiliteits- en groeipact bespreken in het licht van de uitspraak van het EHvJ van juli jl. en met het oog op de aangekondigde mededeling van de Commissie. Alle 25 ministers worden vervolgens ingelicht over de besprekingen binnen de Eurogroep en de follow-up ervan. Dit onderdeel wordt gevolgd door een presentatie door Wim Kok, voorzitter van de werkgroep van hoge ambtenaren die is verzocht een verslag op te stellen ten behoeve van de tussentijdse evaluatie in het voorjaar van 2005 van het proces van Lissabon. Daarbij zullen de ministers zich buigen over vragen zoals: Wat kunnen we doen om het proces van Lissabon vlot te trekken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat duurzame economische groei en werkgelegenheid weer in het middelpunt van de aandacht komen te staan?

Ook de nieuwe Financiële Vooruitzichten staan op de agenda. De ministers zullen hun debat van het afgelopen halfjaar over het plafond voor de totale uitgaven voortzetten, en een eerste discussie voeren over beleidskwesties en de begroting voor iedere afzonderlijke uitgavenrubriek. Ook het voorstel van de Commissie voor meer flexibiliteit tussen de verschillende uitgavenrubrieken wordt aan de orde gesteld.

Zaterdag is de dag van de Informele Ecofin-Raad. Terugdringing van de administratieve lasten is het eerste agendapunt, en het voorzitterschap zal de Commissie en de lidstaten inlichten over zijn plannen op dit terrein. De bedoeling is later dit jaar met name overeenstemming te bereiken over de wijze waarop de administratieve lasten worden gemeten alsmede over een lijst met concrete voorstellen om ze te verminderen.

Vervolgens zullen zich drie president-directeuren van commerciële banken bij het gezelschap voegen om deel te nemen aan het gesprek over obstakels die internationale fusies en overnames tussen banken in de weg staan.

Daarna wordt het verslag van het Comité Financiële Diensten over financieel crisismanagement besproken, alsmede het advies van dit Comité inzake de EU-regels voor risicokapitaal.

Het laatste agendapunt betreft de voorbereidende werkzaamheden voor de jaarvergadering van IMF/Wereldbank, die aanstaande oktober zal plaatsvinden.

http://www.eu2004.nl/20040831-175639-N