Hogeschool van Amsterdam

HvA en ROCvA verstevigen beroepskolom voor Gezondheidszorg, Welzijn, Cultuur, Sport en Dienstverlening: 'koninklijke route' krijgt gestalte

(07 sept 2004)

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Regionaal OpleidingsCentrum van Amsterdam (ROCvA) slaan de handen ineen om het beroepsonderwijs in Amsterdam te versterken. Het convenant dat zij daartoe ondertekenen op vrijdag 10 september a.s. beoogt opleidingen aan het ROCvA goed aan te laten sluiten op opleidingen aan de HvA. Het is een eerste stap in het stimuleren van de doorstroom van mbo naar hbo en het verkorten van de zogenoemde 'koninklijke route', vmbo - mbo - hbo.

Met het ondertekenen van het convenant onderschrijven het Instituut voor Sociaal Agogische Opleidingen (SAO) van de HvA en de opleidingen Gezondheidszorg & Welzijn, Cultuur & Sport, Dienstverlening van het ROCvA hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het verzorgen van een inhoudelijk doorlopende leerweg in de beroepskolom. Het doel van de nauwe samenwerking tussen de HvA en het ROCvA is het aantal hoger opgeleiden in de beroepskolom vmbo - mbo - hbo te vergroten. Door hun onderwijsprogramma's te vergelijken en vooral inhoudelijk goed op elkaar aan te laten sluiten, zullen de HvA en het ROCvA leerroutes vooral voor mbo-leerlingen aantrekkelijker maken en de kans op studiesucces van doorstromers aan het hbo vergroten. Leerlingen kunnen zich zo optimaal kwalificeren zonder vertraging op te lopen.

De Nederlandse regering streeft ernaar de Nederlandse kenniseconomie tot de Europese top te laten behoren en daartoe zijn er meer hoogopgeleide kenniswerkers nodig dan er momenteel zijn. Een tekort aan hoogopgeleide kenniswerkers belemmert de noodzakelijk productiviteitsgroei en de overgang naar een hoogwaardige kenniseconomie. Om het aantal hoger opgeleiden in Nederland te vergroten, investeert de overheid daarom de komende jaren extra geld in de versterking van het beroepsonderwijs. Het verkorten van de route mbo-hbo, het vergroten van de doorstroom van mbo naar hbo en het terugdringen van de uitval van mbo-studenten aan hbo-opleidingen zijn daarvoor noodzakelijk.

Met name in de regio Groot Amsterdam, waar veel dienstverlenende, kennisintensieve en technologische bedrijven en instellingen zijn gevestigd, is de behoefte aan meer hoger opgeleiden groot. De nauwe samenwerking tussen de HvA en het ROCvA is belangrijk om aan deze behoefte te kunnen voldoen.

Ondertekening van het convenant vindt plaats op vrijdag 10 september 2004, om 17.00 uur in het Maagdenhuis, Spui 21 te Amsterdam.