ICT Automatisering NV

PERSBERICHT pagina's: 7

Barendrecht, 10 september 2004

NETTOWINST EERSTE HALFJAAR 2004 STIJGT MET 25% NAAR EUR 2,3 MILJOEN

ICT Automatisering N.V. (ICT) heeft in de eerste helft van 2004 een nettowinst geboekt van EUR 2,3 miljoen, een stijging van 25% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2003 (EUR 1,8 miljoen). De winst per aandeel kwam uit op EUR 0,27 (eerste helft 2003: EUR 0,21). De omzet nam, met name door de goede ontwikkeling bij ICT Solutions, licht toe en bedroeg in de eerste helft van 2004 EUR 32,4 miljoen. De markten waarin ICT opereert hebben na jaren van dalende investeringen in het eerste halfjaar van 2004 een licht herstel laten zien. De markt blijft zich echter kenmerken door lange besluitvormingsprocessen rond projecten en investeringen. Op basis van deze ontwikkelingen verwacht ICT voor heel 2004 ten minste een 20% stijging van de nettowinst ten opzichte van 2003.

Toelichting resultaat
In de eerste helft van 2004 steeg de omzet van ICT met 3,5%. Vooral ICT Solutions heeft kunnen profiteren van haar goede positionering en liet een omzetstijging van ruim 10% zien. Van de totale omzet was circa 30% afkomstig van buitenlandse opdrachtgevers. Met name door een goede kostenbeheersing en een lagere personeelsbezetting stegen de bedrijfslasten relatief minder snel. Alleen de post materiaalverbruik en uitbesteed werk nam onevenredig meer toe dan de omzet, namelijk met 62,8% tot EUR 2,3 miljoen. Deze stijging hangt samen met de consolidatie van de joint venture InTraffic. In 2003 werd InTraffic pas vanaf het tweede kwartaal meegeconsolideerd, terwijl de joint venture nu voor de gehele verslagperiode is meegenomen. Ondanks een toegenomen belastingdruk (31,7%) nam de nettowinst met 25% toe en kwam uit op EUR 2,3 miljoen. De nettomarge steeg tot 7% (eerste helft 2003: 5,8%).

Het continue proces van het vergroten van de slagkracht begint nu duidelijk haar vruchten af te werpen. De omzet per medewerker (gecorrigeerd voor inhuur) steeg met 6% en kwam uit op EUR 39.170 (eerste helft 2003: EUR 36.967). De nettowinst per medewerker steeg met bijna 33% en kwam uit op EUR 2.897 (eerste helft 2003: EUR 2.186).

De financiële positie van ICT blijft onveranderd sterk. Het eigen vermogen als percentage van het totale vermogen bedroeg 76,7% (eerste helft 2003: 71,3%). De afname van liquide middelen was het gevolg van vooruitbetaalde pensioenpremie, een langere betalingstermijn bij enkele klanten alsmede het afwikkelen van betalingsformaliteiten bij een grote buitenlandse opdrachtgever.

Personeel en organisatie

Per 30 juni 2004 bedroeg het aantal medewerkers 781, een daling ten opzichte van ultimo 2003 van 24 (ultimo 2003: 805). Het personeelsverloop is in het eerste halfjaar van 2004 licht gestegen en bedroeg 10% (ultimo 2003: 8%).

ICT heeft verdere stappen genomen om de resultaatgerichtheid van de organisatie te vergroten. Daarnaast blijft ICT, zoals elke organisatie, kritisch kijken naar de aanwezige competenties en of deze goed aansluiten bij de wensen van de markt. In de tweede helft van 2004 zal weer worden gestart met het werven van personeel. Het zwaartepunt zal hierbij liggen bij ICT Solutions, maar ook bij ICT Embedded zal gezocht worden naar personeel met specifieke kennis en ervaring.

Gang van zaken 2004

ICT Embedded

De omzet over de eerste helft van 2004 daalde licht naar bijna EUR 18 miljoen. Het aantal bij deze divisie werkzame medewerkers kwam op het einde van de rapportageperiode uit op 468 (eind 2003: 483).

Over het algemeen lijkt de markt voor ICT Embedded zich te hebben gestabiliseerd, hoewel er grote verschillen bestaan tussen de diverse deelmarkten. Maar ondanks het feit dat afnemers zeer kostenbewust blijven opereren, lijkt het alsof de markt aan de vooravond is van herstel.

Het eind 2003 opgezette 'front-office' in München (Duitsland) heeft zijn eerste opdrachten gerealiseerd. Verder zijn er veelbelovende contacten gelegd met potentiële nieuwe klanten. In de tweede helft van 2004 zal aandacht worden besteed aan het werven van personeel om deze vestiging verder uit te bouwen.

Marktsegmenten
Mobile Communications
In deze markt is het eerste succes geboekt bij het hergebruiken van testcase pakketten. Naast de aanwezige kennis en ervaring op het gebied van GPRS/EDGE heeft ICT geïnvesteerd in UMTS. De eerste omzet op dit gebied is al gerealiseerd. De opgebouwde kennis van UMTS biedt een goede gelegenheid om bij nieuwe klanten binnen te komen.

Home Entertainment
In het verleden had ICT een sterke positie op het gebied van analoge televisie. Op dit moment werkt ICT aan het verkrijgen van een vergelijkbare positie binnen de digitale televisiemarkt. De MHP-markt (MultiMedia Home Platform, de nieuwe internationale standaard voor multimediale/interactieve content) blijkt, ondanks toenemende interesse, nog heel afwachtend te zijn.

Automotive
Deze markt is onverminderd moeilijk gebleven. De focus bleef door de teruggelopen autoverkopen gericht op kostenreducties. Als gevolg hiervan is een nieuwe trend waarneembaar naar meer projecten met een vaste prijs. Ondanks de blijvend moeizame omstandigheden is de verwachting dat het keerpunt in deze markt nabij is.

Semicon/ Medical
In het Semicon marktsegment lijkt het dieptepunt voorbij. Door de investeringen in relevante kennis en preferred suppliership heeft ICT een goede positie verworven om te profiteren van het op handen zijnde marktherstel. In het Medical marktsegment lijkt de markt gestabiliseerd. De eerste tekenen zijn zichtbaar van het feit dat klanten het uitbesteden aan lage lonen landen ter discussie stellen. Verder heeft ICT interessante contacten kunnen leggen met potentiële nieuwe klanten.

ICT Solutions
De omzet over het eerste halfjaar van 2004 kwam voor ICT Solutions uit op EUR 14,5 miljoen (eerste helft 2003: EUR 13,1 miljoen). Het aantal bij deze divisie werkzame medewerkers per 30 juni 2004 was 273 (eind 2003: 282).

Marktsegmenten
Verkeer & Vervoer
Dit segment heeft de meeste omzetstijging laten zien, vooral gevoed door de toename van investeringen in het spoor, waar dit segment van profiteert via InTraffic, haar joint venture met Holland Railconsult. De aandacht zal de komende tijd gericht zijn op het verder verbreden van de klantenbasis. Naar aanleiding van de oprichting van de joint venture wordt gekeken naar de positionering van dit segment binnen ICT Solutions. Eind 2004 zal hier meer duidelijkheid over worden geboden.

Industrie
De markt voor dit segment blijft een stabiele factor binnen ICT Solutions. Bestaande klanten blijven, mede door preferred supplierships, erg belangrijk voor ICT. Maar nu de investeringsruimte bij productiebedrijven langzaam lijkt toe te nemen, zal ICT zich ook gaan richten op het werven van nieuwe klanten. Hierbij zal niet alleen naar de voor ICT traditioneel sterke regio's worden gekeken, maar worden de mogelijkheden in heel Nederland onderzocht.

Telecom & Defensie
De positie van ICT is beperkt binnen het Telecom segment. De markt heeft een aantal zware jaren gekend, maar tekenen van herstel lijken zich af te tekenen. ICT zal zich gedurende dit herstel gaan heroriënteren op haar positie. In het Defensie segment zal ICT zich richten op consolidatie, waarbij in een later stadium besloten zal worden of ICT verder gaat investeren in deze markt.

Strategie

ICT heeft de afgelopen tijd duidelijk geprofiteerd van de in het verleden gemaakte strategische keuzes. In 2003 is een aanzet gemaakt om deze keuzes voor ICT Embedded verder aan te scherpen. Dit proces zal naar verwachting in de tweede helft van 2004 worden afgerond. Het onderzoek naar de noodzaak en de haalbaarheid van het opzetten van eigen ontwikkelactiviteiten in een lage lonen regio is nog niet geheel afgerond. ICT verwacht hierover voor het einde van 2004 een beslissing te kunnen nemen. Verder zal aandacht worden geschonken aan het verder uitbouwen van de vestiging in München (Duitsland), die een succesvolle start heeft gemaakt in de eerste helft van 2004. Tevens zal verder worden onderzocht of de tijd rijp is om in enkele Europese landen ook dergelijke 'front-offices' te openen.

Vooruitzichten
Diverse marktsegmenten waarin ICT actief is lijken aan de vooravond van herstel te zijn. In de afgelopen jaren heeft ICT geïnvesteerd in marktkennis en daarmee haar uitgangspositie verstevigd om te kunnen profiteren van marktherstel zodra deze zich aandient. Toch wordt het resultaat van mogelijk marktherstel en van de interne herpositionering niet verwacht voor 2005. Rekening houdend met de huidige marktomstandigheden, verwacht ICT voor heel 2004 een winststijging van ten minste 20% ten opzichte van 2003.

/ / / / / / / /

Profiel ICT

De activiteiten van ICT zijn onderverdeeld in de divisies ICT Embedded en ICT Solutions. ICT Embedded is marktleider op het gebied van embedded software, waar zij leverancier is van software gerelateerde diensten. ICT Solutions richt zich op het gehele software ontwikkelproces van informatiesystemen die een primair proces besturen of daarover informeren. De softwareontwikkeling betreft hoofdzakelijk klantspecifieke systemen. De projecten van ICT worden zowel in huis als op locatie van de opdrachtgever uitgevoerd. ICT opereert vanuit vijf vestigingen in Barendrecht, Eindhoven, Deventer, Groningen en München (Duitsland).

Voor nadere informatie:
De heer A. Schot, directeur ICT Automatisering N.V., telefoon: 0180 646 000 Website: www.ict.nl
Bijlagen:

- geconsolideerde winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar 2004
- geconsolideerde balans per 30 juni 2004
- geconsolideerd kasstroomoverzicht over het eerste halfjaar 2004

Geconsolideerde winst- en verliesrekening ICT Automatisering N.V.

(geen accountantscontrole toegepast)

| (x EUR 1.000)                 |        |       |   |       |       |
|                               |1e      |       |   |1e     |       |
|                               |halfjaar|       |   |halfjaa|       |
|                               |2004    |       |   |r 2003 |       |
|OMZET                          |        |       |   |       |       |
|ICT Embedded                   |17.969  |       |   |18.240 |       |
|ICT Solutions                  |14.464  |       |   |13.090 |       |
|                               |        |32.433 |   |       |31.330 |
|                               |        |       |   |       |       |
|Materiaalverbruik en uitbesteed|2.291   |       |   |1.408  |       |
|werk                           |        |       |   |       |       |
|Personeelslasten               |20.001  |       |   |20.517 |       |
|Afschrijvingen                 |477     |       |   |636    |       |
|Overige bedrijfskosten         |6.766   |       |   |6.437  |       |
|Som der bedrijfslasten         |        |29.535 |   |       |28.998 |
|                               |        |       |   |       |       |
|Bedrijfsresultaat              |        |2.898  |   |       |2.332  |
|                               |        |       |   |       |       |
|Saldo rentebaten en -lasten    |        |423    |   |       |304    |
|                               |        |       |   |       |       |
|Resultaat voor belastingen     |        |3.321  |   |       |2.636  |
|                               |        |       |   |       |       |
|Belastingen                    |        |1.053  |   |       |797    |
|                               |        |       |   |       |       |
|Aandeel van derden             |        |-      |   |       |28     |
|                               |        |       |   |       |       |
|Netto winst                    |        |2.268  |   |       |1.811  |
|MEDEWERKERS                    |       |        |   |       |       |
|                               |       |        |   |       |       |
|Aantal per  30 juni            |       |781     |   |       |832    |
|Gemiddeld in FTE               |       |783     |   |       |828    |
|                               |       |        |   |       |       |
|RATIO'S in %                   |       |        |   |       |       |
|Bedrijfsresultaat /  omzet     |       |8,9%    |   |       |7,4%   |
|Nettowinst /  omzet            |       |7,0%    |   |       |5,8%   |
|Eigen Vermogen /  totaal       |       |76,7%   |   |       |71,3%  |
|vermogen                       |       |        |   |       |       |
|                               |       |        |   |       |       |
|RATIO's in eur                 |       |        |   |       |       |
|Omzet gecorrigeerd voor inhuur |       |39.170  |   |       |36.967 |
|/                              |       |        |   |       |       |
|gemiddeld aantal medewerkers   |       |        |   |       |       |
|Nettowinst /  gemiddeld aantal |       |2.897   |   |       |2.186  |
|medewerkers                    |       |        |   |       |       |
|                               |       |        |   |       |       |
|Aantal geplaatste aandelen     |       |8.452.92|   |       |8.452.9|
|                               |       |7       |   |       |27     |
|Ter dekking van optierechten   |       |192.446 |   |       |192.446|
|ingekochte aantal aandelen     |       |        |   |       |       |
|Aantal uitstaande aandelen     |       |8.260.48|   |       |8.260.4|
|                               |       |1       |   |       |81     |
Geconsolideerde balans ICT Automatisering N.V.

(geen accountantscontrole toegepast)

|(x EUR 1.000)               |      |30 juni |   |31 december 2003  |
|                            |      |2004    |   |                  |
|                            |      |        |   |        |         |
|Activa                      |      |        |   |        |         |
|                            |      |        |   |        |         |
|VASTE ACTIVA                |      |        |   |        |         |
|Materiële vaste activa      |1.762 |        |   |2.035   |         |
|Financiële vaste activa     |30    |        |   |30      |         |
|                            |      |1.792   |   |        |2.065    |
|VLOTTENDE ACTIVA            |      |        |   |        |         |
|Debiteuren en nog te        |16.702|        |   |14.864  |         |
|factureren                  |      |        |   |        |         |
|Overige vorderingen         |4.477 |        |   |2.362   |         |
|Liquide middelen            |20.490|        |   |29.421  |         |
|                            |      |41.669  |   |        |46.647   |
|                            |      |        |   |        |         |
|                            |      |43.461  |   |        |48.712   |
|                            |      |        |   |        |         |
|Passiva                     |      |        |   |        |         |
|                            |      |        |   |        |         |
|EIGEN VERMOGEN              |      |33.352  |   |        |34.801   |
|                            |      |        |   |        |         |
|KORTLOPENDE SCHULDEN        |      |10.109  |   |        |13.911   |
|                            |      |        |   |        |         |
|                            |      |43.461  |   |        |48.712   |
|Verloop Eigen Vermogen ICT       |     |       |
|Automatisering N.V.              |     |       |
|(x EUR 1.000)                    |     |       |
|                                 |     |       |
|Stand per 1 januari 2004         |     |34.801 |
|                                 |     |       |
|Af: uitbetaald dividend          |     |(3.717)|
|                                 |     |2.268  |
|Bij: resultaat tot en met juni   |     |       |
|2004                             |     |       |
|                                 |     |       |
|Stand per 30 juni 2004           |     |33.352 |
Geconsolideerd kasstroomoverzicht

(geen accountantscontrole toegepast)

|                                |1e halfjaar   |    |
|Volgens de directe methode (x E |2004          |    |
|1.000)                          |              |    |
|                                |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|KASSTROOM UIT OPERATIONELE      |      |      |    |
|ACTIVITEITEN                    |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|Ontvangsten van afnemers        |33.941|      |    |
|Betalingen aan leveranciers en  |(38.74|      |    |
|werknemers                      |5)    |      |    |
|                                |      |      |    |
|Kasstroom uit bedrijfsoperaties |      |(4.804|    |
|                                |      |)     |    |
|                                |      |      |    |
|Ontvangen dividend              |136   |      |    |
|Ontvangen interest              |366   |      |    |
|Betaalde interest               |(18)  |      |    |
|Betaalde winstbelasting         |(690) |      |    |
|                                |      |      |    |
|                                |      |(206) |    |
|                                |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|Kasstroom uit operationele      |      |(5.010|    |
|activiteiten                    |      |)     |    |
|                                |      |      |    |
|KASSTROOM UIT                   |      |      |    |
|INVESTERINGSACTIVITEITEN        |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|Saldo van investeringen en      |      |      |    |
|desinvesteringen                |      |      |    |
|in materiële vaste activa       |(204) |      |    |
|                                |      |      |    |
|Kasstroom uit                   |      |(204) |    |
|investeringsactiviteiten        |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|KASSTROOM UIT                   |      |      |    |
|FINANCIERINGSACTIVITEITEN       |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|Betaald dividend                |(3.717|      |    |
|                                |)     |      |    |
|                                |      |      |    |
|Kasstroom uit                   |      |(3.717|    |
|financieringsactiviteiten       |      |)     |    |
|                                |      |      |    |
|Netto kasstroom                 |      |(8.931|    |
|                                |      |)     |    |
|                                |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|                                |      |      |    |
|Saldo liquide middelen eindstand|20.490|      |    |      |       |
|per 30.06.2004                  |      |      |    |      |       |
|Saldo liquide middelen          |29.421|      |    |      |       |
|beginstand per 01.01.2004       |      |      |    |      |       |
|                                |      |      |    |      |       |
|                                |      |      |    |      |       |
|Afname liquide middelen         |      |(8.931|    |      |       |
|                                |      |)     |    |      |       |

---- --