Ingezonden persbericht


Amersfoort, 10 september 2004

Vijfhonderd egels per jaar dupe van fraude bij Dierenbescherming afdeling Gooiland

Grootste egelopvang van Nederland "gaat kapot"

BUSSUM - Omdat de voormalige penningmeester van de Dierenbescherming afdeling Gooiland de afgelopen jaren ruim tweehonderdduizend euro heeft verduisterd, dreigt de grootste egelopvang van Nederland dakloos te worden.

De Dierenbescherming afdeling Gooiland nam 70 % van de huisvestingskosten (16.000 euro) voor de gehuurde ruimte voor de Stichting Egelopvang Het Gooi, Almere en Omstreken voor haar rekening. Omdat de Dierenbescherming in financiële problemen zit, betekent dit dat de Egelopvang zelf voor deze kosten op moet draaien of dakloos wordt. "We gaan kapot", verzucht oprichtster Jenny Veerman. "We zorgen ieder jaar voor vijfhonderd zieke en gewonde egels. Die worden het slachtoffer van deze fraudekwestie."

Het huurcontract moest vóór 1 juni 2004 worden verlengd. De Dierenbescherming heeft echter te kennen gegeven dat dit contract - vanwege haar eigen financiële problemen - niet meer kan worden verlengd. "Wij moeten nu vóór 1 december aangeven of we in staat zijn zelf voor de huisvestingskosten op te draaien. Slagen we er de komende drie maanden niet in voldoende geld in te zamelen, dan valt het doek voor de egelopvang. Waar moeten al die zieke en gewonde diertjes dan heen? Ik weet het echt niet."

Open huis

Rond het thema 'Help De Egels Onder Dak' houdt de stichting op zondag 19 september van 11.00 tot 16.00 een groot open huis, met onder meer rondleidingen, een egelshop, een boeken- en platenbeurs, ponyrijden en tal van andere activiteiten. Natuurlijk zijn de vele jonge egels die op dit moment binnenstromen bij de egelopvang te bewonderen.

"Ik moet er niet aan denken dat dit ons laatste open huis zou zijn. Maar tenzij veel mensen ons financieel willen helpen, is het echt einde verhaal. Dan staan we met ingang van 1 juni 2005 op straat." Het gironummer 7620138 is voor dit doel opengesteld.

Stichting Egelopvang Het Gooi, Almere en Omstreken werd in 1997 opgericht door Jenny Veerman en is inmiddels bijna vijf jaar gevestigd in het pand van de Dierenbescherming afdeling Gooiland te Bussum. Vijf afdelingen van de dierenambulance, dierenartsen in de regio en particulieren brengen elk jaar in totaal zo'n vijfhonderd zieke en gewonde egels naar de stichting voor opvang en behandeling. Info: www.egelcentrum.nl of 06-18819576.

Open huis St. Egelopvang Het Gooi, Almere en Omstreken

Datum: zondag 19 september

Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur

Locatie: Nijverheidswerf 34a te Bussum

Noot voor de redactie (