Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 10 september 2004

7443c7.gif

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Drie nominaties voor vrijwilligers in De Baarsjes: taal, buurtbemiddeling en integratiebijeenkomsten

Tijdens de eerste Baarsjesdag op zaterdag 18 september krijgt het meest inspirerende vrijwilligersproject de Vrijwilligersprijs De Baarsjes uitgereikt van stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren. De winnaar wordt één van de drie genomineerden die de jury geselecteerd heeft uit 21 voordrachten: taalproject Talent, buurtbemiddeling Ortelius of themabijeenkomsten van de werkgroep Marokkaanse Raad in de Baarsjes. Juryvoorzitter is Ruud Sjoerdsma van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam. De winnaar krijgt een beker plus vijfhonderd euro. De eerste Baarsjesdag opent het vrijwilligersseizoen met een informatiemarkt van 12-17 uur op het Mercatorplein, waar circa vijftig organisaties vrijwilligers en deelnemers werven voor hun activiteiten. Op het podium treden ondermeer op: muziekcentrum Aslan, Personal Touch met een modeshow en om 16.15 de rapper Ali B.

Zie bijgevoegd persbericht; informatie: Wim de Graaf, 06-12379510

Westermoskee: eerste paal in april, sloop start 25 november

Op 25 november start woningcorporatie Het Oosten met de sloop van de opstallen op het RIVA-terrein. De vereniging Aya Sofya is vanaf december 2004 circa drie jaar gehuisvest in het Broederhuis aan de Postjesweg. 'Op dit moment loopt alles volgens planning en zal de eerste paal worden geslagen in april 2005 en zal de oplevering in 2008 geschieden', schrijft het Dagelijks Bestuur in een notitie aan de deelraad over de stand van zaken. De notitie beschrijft de procesgang vanaf het moment dat de stadsdeelraad akkoord ging het plan van het Frans-joodse architectenpaar Breitman, waarna intussen een reeks complexe opgaven overwonnen zijn, zoals de overeenstemming over een architectonisch ontwerp dat goed bij de buurt past, juridische procesgangen en een adequate financiering bij een dalende woningmarkt. Woningbouwcorporatie Het Oosten bouwt op het RIVA-terrein de Westermoskee, 99 woningen, bedrijfjes, kantoren, winkels en horeca. Ook komen er ruim 240 overdekte parkeerplaatsen, waarvan 81 aangekocht door het stadsdeel, bestemd voor buurtbewoners. De bouwplannen voor de moskee en omgeving horen bij de stedelijke vernieuwing van de Chassébuurt. Op 14 september bespreekt de Raadscommissie Wonen de notitie.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Snellere route naar sluiting foute drankgelegenheden

De gang naar sluiting voor drankgelegenheden die de horecawet herhaaldelijk overtreden, is vanaf 1 oktober korter. Tijdelijke sluiting volgt vaak al na één of twee waarschuwingen; tijdelijke sluiting is de prelude tot definitief sluiten. De route naar sluiting via waarschuwingen, dwangsommen en tijdelijke sluitingen is beschreven in stappenplannen per overtreding en per bedrijfstak. Een stappenplan voor bijvoorbeeld de afwezigheid van de leidinggevende bestaat uit een brief van het stadsdeel, één waarschuwing vóór meteen de laatste stap volgt: de vergunning wordt ingetrokken.

Naast cafés, snackbars, restaurants en koffieshops krijgen nu ook alcoholvrije gelegenheden als koffiehuizen en jongerencentra te maken met stappenplannen. Ook slijterijen en hallen met speelautomaten krijgen te maken met deze vorm van handhaving via stappenplannen. Alle stadsdelen gaan dezelfde stappenplannen voor handhaving hanteren, zodat de regels uit de Drank- en Horecawet en de Algemeen Plaatselijke Verordening op dezelfde manier worden toegepast en overtredingen op dezelfde manier worden bestraft. De gemeente heeft dit in gang gezet op verzoek van de stadsdelen en de politie. Vanaf 1 oktober vervallen de oude stappenplannen.

Stadsdeel De Baarsjes wil dat foute, introverte horeca plaats maakt levendige, open cafés en restaurants waar iedereen welkom is.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Twee Horecavergunningen verstrekt

Stadsdeel De Baarsjes heeft horecavergunningen verstrekt aan de horecabedrijven aan de Marco Polostraat 211 en Admiraal de Ruijterweg 92-94. De eerste zaak gaat over van eenmansbedrijf naar vennootschap onder firma en de tweede betreft de overname van een bestaand cafébedrijf. De horecazaken voldoen aan alle eisen, waaronder die voor de inrichtingseisen en de eisen die gesteld worden aan zedelijk gedrag.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Open monumentendag 11 september: Jeruzalemkerk

De Jeruzalemkerk organiseert tijdens de Open monumentendag op 11 september rondleidingen om 12.00 uur en om 13.00 uur; de kerk is open van 10.30-14.30 uur. Tijdens de Baarsjesdag op 18 september is de kerk open van 12 tot 16 uur, met een rondleiding om 14.00 uur.

Witte Goudriaan opent zaterdag 11 september de expositie van de beeldend Kunstenaar Ineke Smith, de beeldengroep 'De zeven werken van barmhartigheid'.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Agenda

* 17 september om 15.00 uur in galerie De Stoker opening 'Door het oog van de reiniging', foto's die de reinigers van hun werk maakten met wegwerpcamera's
* 18 september Baarsjesdag, opening van het activiteitenseizoen van diverse organisaties, met een informatiemarkt op het Mercatorplein, contactpunt aanmelding nieuwe vrijwilligers, optredens en uitreiking vrijwilligersprijs.
* 23 september integratiedebat. Organisatie: Ahnada & Toekomst
* 30 september Chassécafé;

* 8 oktober wethouder Welzijn en Onderwijs Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes; 10.30-13.00 uur; Organisatie: stadsdeel
* 11 oktober 2004 wethouder Onderwijs Ahmed Aboutaleb bezoekt basisschool St. Jan, 14.00-15.30; Organisatie: St. Jan
* 12 oktober Dagtocht Amsterdam aan de haven. Organisatie: Kantara
* 25 oktober start Westerweelschool op nieuwe locatie; Organisatie: stadsdeel
* 25 november thema-avond Beter een goede buur dan een verre vriend. Organisatie: Kantara
* 25 november sloop RIVA terrein

* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Baarsjesbeurs beloftevolle leerling

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756


------------------------------------

Bijlage

PERSBERICHT

Amsterdam, 10 september 2004

De Baarsjesdag op het Mercatorplein: 50 organisaties openen vrijwilligersseizoen

Op zaterdag 18 september van 12 tot 17 uur wordt op en rond het Mercatorplein voor het eerst De Baarsjesdag georganiseerd. 50 Vrijwilligersorganisaties presenteren zich op de informatiemarkt. Op een centraal podium vinden optredens plaats van ondermeer muziekcentrum Aslan, een Marokkaanse muziekgroep, een modeshow van Personal Touch en om 16.15 de rapper Ali B. Ook zal de Vrijwilligersprijs de Baarsjes, bestaande uit een beker en 500 euro worden uitgereikt.

Programma

De Baarsjesdag biedt een open podium voor al die organisaties die het stadsdeel levendig en leefbaar maken. Op de informatiemarkt staan onder andere politieke partijen, kerken, Aya Sofia, bewonersgroepen, de Hudsonhof, De Zonnebloem, Wijkpost voor Ouderen, Stichting Anahda en Toekomst, Mozaïek, Stichting Art'Centre, Karatevereniging Ortigia, sportbuurtwerk, vereniging Bort, La Rainbow, Karatevereniging Ortigia '78 en de Openbare Bibliotheek. Verder is er in de Hudsonhof om 13.30 uur een debat tussen vrijwilligers en politici over de toekomst van het vrijwilligerswerk en om 14.45 uur verhalen uit de buurt. Speciaal voor kinderen wordt er voorgelezen in de Openbare Bibliotheek en is er een poppentheater op het Mercatorplein. Presentatie is in handen van Khadija Massaoudi (MTNL). Het volledige programma is te vinden op www.baarsjes.nl

Genomineerden vrijwilligersprijs

Tijdens de Baarsjesdag wordt de Vrijwilligersprijs de Baarsjes uitgereikt aan het meest inspirerende vrijwilligersproject in de Baarsjes. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Ruud Sjoerdsma van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam, heeft uit de 21 inzendingen 3 projecten genomineerd. Dit zijn (in willekeurige volgorde):


- Buurtbemiddeling Ortelius


- Bijeenkomsten door werkgroep van de Marokkaanse Raad


- Talent, een taalproject van Stichting Welzijn Binnenstad

De Vrijwilligersprijs wordt uitgereikt door stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren om 15.45 uur op het Mercatorplein.

Motto 'Tijd om mee te doen!'

De Baarsjesdag heeft dit jaar het motto 'Tijd om mee te doen!' Veel vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor activiteiten voor de buurt. Bewoners worden op de informatiemarkt aangespoord om mee te gaan doen met activiteiten, als deelnemer, toehoorder of als actieve vrijwilliger.

Meer informatie:

Vrijwiliigersprijs: Ruud Sjoerdsma, Vrijwilligerscentrale Amsterdam, 020-5301224, r.sjoerdsma@vwca.nl

Baarsjesdag: Wim de Graaf, stadsdeel De Baarsjes, afdeling Communicatie, 06-12379510

Programma: www.baarsjes.amsterdam.nl