Ingezonden persbericht


Onderzoek naar Nikkel in sieraden

De laatste jaren zijn er steeds minder artikelen te koop die veel nikkel afgeven. Nikkel is namelijk een belangrijke veroorzaker van eczeem. Vooral sieraden waarin nikkel is verwerkt, geven problemen.

Vanaf 20 juli 2001 gelden in Nederland beperkende maatregelen voor de verkoop van sieraden waarin nikkel zit. Producten die bestemd zijn om op de huid te dragen, mogen nikkel bevatten als de afgifte van nikkel maar niet groter is dan 0,5 µg/cm2 per week. Artikelen als piercingornamenten en oorsieraden mogen geen nikkel bevatten.

Deze bepalingen staan in een Warenwetregeling.
De VWA heeft in januari 2001, voordat het verbod in werking trad, een nulmeting rond de verkoop van nikkelhoudende sieraden uitgevoerd. Bij 12% van de monsters werd destijds de norm overtreden. Het ging om een aantal specifieke productgroepen zoals goedkope (speelgoed-) sieraden en metalen knopen. In september 2002 zijn er inspecties uitgevoerd in het kader van de handhaving. Van de 118 onderzochte producten gaven er twee goedkope sieraden meer nikkel af dan toegestaan. Voor beide producten zijn passende maatregelen genomen. Sinds de inwerkingtreding van het verbod op een te hoge nikkelafgifte is een afname van het aantal ten verkoop aangeboden artikelen met een te hoge nikkelafgifte zichtbaar. Uit een peilstudie door dermatologische klinieken in Nederland, blijkt een afname van het aantal klachten over nikkelallergie sinds de inwerkingtreding van de wetgeving. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de methode voor het bepalen van de afgifte van nikkel niet betrouwbaar is.

NIKKEL IN SIERADEN

Controle op afgifte van nikkel in
sieraden die in direct contact met
de huid komen
Rapportnummer ND CPP 009/01
T.H. Bosman
Voedsel en Waren Autoriteit

Regionale Dienst Noord
Keuringsdienst van Waren Noord
Postbus 465
9700 AL Groningen
tel.nr. 050-588 60 00
fax 050-588 61 00
e-mail nd@vwa.nl
internetsite www.vwa.nl

december 2003
KvW Noord rapportnummer ND CPP 009/01 december 2003

INHOUDSOPGAVE

SAMENVATTING

1. INLEIDING 1

1.1. Nikkel 1

1.2. Allergisch contacteczeem 1

1.3. Wetgeving 1

1.4. Effectmeting EU regelgeving/Peilstude Nederland 2
2. DOEL VAN HET ONDERZOEK 2

3. PRE-PROJECT 3
3.1. Onderzoeksmethode 3
3.2. De gevolgde werkwijze 5
3.3. Verwerking meetresultaten 5
3.4. Prestatie kenmerken 6
3.5. Resultaten 6

4. HANDHAVINGSACTIE 7
4.1. Onderzoeksmethode 7
4.2. De gevolge werkwijze 7
4.3. Resultaten 8

5. DISCUSSIE 9

6. CONCLUSIE 9

7. REFERENTIES 10
BIJLAGEN
Bijlage 1 - Richtlijn
Bijlage 2 - Warenwetregeling
Bijlage 3 - Meetresultaten
Bijlage 4 - Uitzondering antiek
Bijlage 5 - infoblad nikkel
KvW Noord rapportnummer ND CPP 009/01 december 2003

Samenvatting.
Nikkel is een belangrijke veroorzaker van eczeem. Het is de voornaamste oorzaak van allergische contactdermatitis, dit ontstaat vaak door het dragen van sieraden waarin nikkel is verwerkt. Op 20 juli 2001 werden in Nederland beperkende maatregelen van kracht met betrekking tot de verkoop van sieraden waarin nikkel is verwerkt. Waren die bestemd zijn om in direct en langdurig contact met de huid te komen mogen nikkel bevatten mits de afgifte van nikkel niet groter is dan 0,5 µg/cm 2 /week. Artikelen als piercingornamenten en oorsieraden mogen geen nikkel bevatten. De nikkelbepalingen zijn geregeld in een Warenwetregeling. De Keuringsdienst van Waren heeft als bevoegde autoriteit voor afgaande aan de inwerkingtreding van het verbod, in januari 2001 een nulmeting rond de verkoop van nikkelhoudende sieraden uitgevoerd. Bij 12% van de monsters werd de norm overschreden. Het betrof een aantal specifieke productgroepen zoals goedkope (speelgoed) sieraden en metalen knopen.
In september 2002 zijn er inspecties uitgevoerd in het kader van de handhaving. Van de 118 onderzochte producten waren er 2 waarvan de nikkelafgifte de norm overschreed. Het ging om twee goedkope sieraden. Voor beide producten zijn passende maatregelen genomen. Sinds de inwerkingtreding van het verbod op een te hoge nikkelafgifte is een afname van het aantal ten verkoop aangeboden artikelen met een te hoge nikkelafgifte zichtbaar. Uit een peilstudie, door dermatologische klinieken in Nederland uitgevoerd, blijkt een afname van het aantal klachten over nikkelallergie sinds de inwerkingtreding van de wetgeving. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de methoden van onderzoek niet erg betrouwbaar en bewerkelijk zijn.
KvW Noord rapportnummer ND CPP 009/01 december 2003