Gemeente 's-Hertogenbosch

10-09-2004

Advies over zendtijdmachtiging lokale omroep

College heeft voorkeur voor Stichting Atlantis

Het college wil aan het commissariaat voor de Media adviseren om de zendtijdmachtiging voor de gemeente 's-Hertogenbosch toe te wijzen aan Stichting Atlantis Lokaal. Het stelt daarbij wel als voorwaarde dat er geen banden mogen zijn met het bestuur van de failliete Stichting Boschtion en dat de omroepinstelling financieel onafhankelijk is van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het college spreekt tevens haar waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van de vele vrijwilligers die bij de verschillende omroepen werkzaam zijn. Het college kiest voor Atlantis omdat de omroep:
- een volwaardig programma-aanbod kan bieden: radio, kabelkrant-tv, internet en tv (wordt in fasen ingevoerd);

- een representatief orgaan heeft dat het programmabeleid bepaalt; het is een mix van hoger, midden en lager kader. Daarmee wordt geprobeerd een afvaardiging te krijgen van luisteraars en kijkers van een lokale omroep, die op de hoogte is van water er leeft bij de Bossche bevolking

- jarenlange media-ervaring heeft;

- er voldoende en goede apparatuur beschikbaar is;
- haar programma's na het toewijzen van de zendmachtiging op korte termijn kan hervatten;

- door een groot deel van de Bossche bevolking wordt gedragen;
- financieel onafhankelijk wil zijn van de gemeente. De gemeenteraad (12 oktober) wordt gevraagd dit advies over te nemen.

Vier kandidaten
In 2002 heeft het commissariaat voor de Media zendtijd toegewezen aan de Stichting Boschtion voor een periode van vijf jaar. Vanwege het faillissement van deze omroep is de zendtijdtoewijzing ingetrokken en hebben zich bij het commissariaat hiervoor zich vier gegadigden aangemeld: Stichting Atlantis Totaal, Stichting ORVA, Stichting Teleros/Boschtion Media en de Stichting Radio en Televisie Omroep 's-Hertogenbosch (RTV BO). Op grond van de Mediawet wordt aan de gemeenteraad gevraagd het Commissariaat te adviseren over de vraag of bovenvermelde instellingen aan de eisen voldoen die door de Mediawet zijn gesteld. Daarbij wordt gevraagd te oordelen over representativiteit en om een gemotiveerde voorkeur voor één van de aanvragers.

Samenwerking
Op verzoek van de gemeente hebben de vier aanvragers nagedacht over een mogelijke samenwerking. Stichtingen ORVA, Atlantis Lokaal en RTV/BO hebben hierover doorgepraat met de gemeente. Stichting Teleros was geen gesprekspartner omdat de overige drie hebben aangegeven niet met Teleros te willen samenwerken. Dit heeft geleid tot twee varianten van samenwerking, waarvan er één nu relevant is. Stichting Atlantis heeft aangegeven dat als zij de zendmachtiging ontvangen, ze bereid zijn de kabelfrequentie aan de ORVA aan te bieden. Ook wil Atlantis een samenwerkingsverband met hen aangaan door het uitwisselen van diensten. Tevens kunnen de medewerkers van RVT/BO dan bij Atlantis terecht voor het vervaardigen van programma's.