Gemeente 's-Hertogenbosch

10-09-2004

Wet kinderopvang per 1 januari 2005

Met ingang van 1 januari 2005 treedt de nieuwe Wet kinderopvang (Wk) in werking. Invoering daarvan betekent veel veranderingen voor gemeenten, kinderopvangcentra en gastouderbureaus, ouders en werkgevers. Op grond van de Wk heeft de gemeente drie wettelijke taken:


1. Melding en registratie
Het huidige vergunningstelsel en daaraan gekoppelde registratie vervalt. In de plaats daarvan komt er een meldingsplicht voor alle kindercentra en gastouderbureaus bij de gemeente. De gemeente moet hiervoor een register inrichten. Zo'n register moet openbaar toegankelijk zijn en wordt daarom opgenomen in de digitale producten- en dienstencatalogus van de gemeente 's-Hertogenbosch. Er bestaat voor de ouders uitsluitend recht op een tegemoetkoming van de overheid als het kindercentrum of gastouderbureau bij de gemeente is geregistreerd. Kinderopvangcentra die nu al een vergunning hebben, zijn met ingang van de wet automatisch geregistreerd.


2. Verstrekken gemeentelijke bijdrage in de kosten kinderopvang voor wettelijke doelgroepen
De gemeente moet het ontbrekende werkgeversdeel financieren voor ouders die in de Wk genoemd worden. Hiervoor moet de gemeenteraad een nieuwe verordening vaststellen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de huidige gemeentelijke subsidiëring van kinderopvangplaatsen en de rijksregeling kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders (KOA-regeling). Ouders die momenteel gebruikmaken van een subsidieregeling kinderopvang van de gemeente, zijn al schriftelijk geïnformeerd over de veranderingen.


3. Toezicht op de kwaliteit en een handhavingsplicht De gemeente moet ingrijpen als blijkt uit inspectierapportages van de toezichthouder (de GGD) dat niet of onvoldoende wordt voldaan aan de landelijke kwaliteitseisen. Dit ingrijpen varieert van het geven van een schriftelijke aanwijzing tot en met het verbod een kindercentrum in exploitatie te nemen. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het toezicht op en de naleving van de landelijk geldende uniforme kwaliteitseisen. Het heeft een aantal toezichthouders van de GGD aangesteld die onderzoeken of na melding en registratie van een nieuwe aanbieder kinderopvang, de exploitatie redelijkerwijs voldoet aan de eisen van de Wk.

Informatie
Vanaf 1 januari 2005 worden de kosten van kinderopvang gedeeld door de ouder, het Rijk (via de Belastingdienst) en de werkgever van de ouder. Wanneer de werkgever ontbreekt, kan de ouder een beroep doen op de gemeente, net zoals dat nu het geval is. De tegemoetkoming van het Rijk moet de ouder zelf aanvragen bij de Belastingdienst (hiervoor zijn aparte formulieren beschikbaar). Meer informatie www.belastingdienst.nl of de Belastingtelefoon (0800) 0543. In de brochure 'Kinderopvang, een zaak van ouders, werkgevers en overheid' staat wat de wet voor ouders betekent. De brochure wordt via de kindercentra verspreid maar is ook verkrijgbaar in het stadskantoor. Aanvragen of downloaden kan via www.wetkinderopvang.nl.