Ingezonden persbericht

EMBARGO TOT ZATERDAG 11 september 2004

Te veel gif op groente en fruit

Super de Boer krijgt gele kaart van klanten

Op zaterdag 11 september vraagt Milieudefensie klanten van Super de Boer aan de Steenbokstraat in Nijmegen (Hazenkamp) om hun supermarkt de gele kaart te geven. Uit onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie blijkt dat groente en fruit van Albert Heijn, Super de Boer en C1000 regelmatig te veel bestrijdingsmiddelen bevat. In heel Nederland wordt klanten gevraagd deze supermarkten een laatste waarschuwing te geven. In november laat Milieudefensie de groente en fruit opnieuw controleren. De supermarkt met het meest vervuilde product krijgt de rode kaart. Milieudefensie zal alle klanten van deze supermarkt oproepen om dit product op zaterdag 18 december niet te kopen.

De Voedsel en Waren Autoriteit controleert namens de overheid of groente en fruit voldoet aan de wettelijke normen. In 2002 bleek dat op één van de vijf geïmporteerde producten meer landbouwgif zat dan wettelijk was toegestaan. Milieudefensie heeft ook proeven laten uitvoeren bij verschillende supermarkten, met gelijke resultaten. Regelmatig worden producten verkocht met te veel of zelfs illegaal landbouwgif. Op één tros druiven van Super de Boer werden zelfs dertien soorten landbouwgif gevonden. Dit is ongezond én slecht voor het milieu. Wouter van Eck van Milieudefensie: "Supermarkten doen te weinig om het tij te keren. De maat is nu vol. Dergelijke producten horen niet op de schappen van een supermarkt!"

De normen voor resten van bestrijdingsmiddelen in ons voedsel zijn er niet voor niets. Zo beschermen ze de gezondheid van consumenten. Vooral voor kinderen kunnen de gifresten op groente en fruit risico's veroorzaken. In een recent rapport onderschrijft de Gezondheidsraad dat kinderen extra gevoelig zijn. Feitelijk zijn de wettelijke normen nog te soepel.

Wie: Milieudefensie

Wat: Klanten geven gele kaart voor te veel gif op groente en fruit

Waar: Voor Super de Boer aan de Steenbokstraat 36 in Nijmegen

Wanneer: Zaterdag 11 september vanaf 11.30 uur

Milieudefensie roept de supermarkten op alleen nog schoon voedsel te verkopen. Dat kan: op ruim de helft van alle verkochte voedingsmiddelen komen nú al géén schadelijk stoffen voor. Milieudefensie vraagt de supermarkten verder om de beschikbare informatie over gevaarlijke stoffen in voedsel openbaar te maken. Deze informatie moet niet langer in de doofpot gestopt worden; consumenten hebben recht op eerlijke informatie.