Eemland zuid 11.30 uur

Utrecht 11-09-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Bob of Bon ? : na 11 maanden 362 misdrijven

AMERSFOORT / LEUSDEN / WOUDENBERG - De alcoholcampagne Bob of Bon? in Amersfoort, Leusden en Woudenberg heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 11 september de 362-ste verdachte opgeleverd.

In de nacht van vrijdag op zaterdag controleerde de politie op de Ruimtevaart, de Zielhorsterweg en de Molenstraat 280 bestuurders. Hiervan hadden 8 bestuurders teveel alcohol genuttigd. De hoogst gemeten waarde bij deze controle was 485 ug/l.

Bijzondere zaken

In totaal moesten de afgelopen elf maanden 17.570 bestuurders blazen. Van de 362 alcomobilisten waren 44 personen al eerder onder invloed achter het stuur betrapt. Van 73 bestuurders werd het rijbewijs direct ingenomen, omdat zij meer dan 570 ug/l bliezen. Op 16 augustus bleek een 46-jarige Amersfoorter behoorlijk teut achter het stuur te zitten op de Teut; hij blies 515 ug/l. Een 54-jarige bestuurster uit Hoogland blies op 25 augustus het hoogst gemeten aantal ug/ls tot nu toe in de campagneperiode; 1410. Zij veroorzaakte op de Brink in Hooglanderveen een aanrijding die gelukkig alleen materiële schade veroorzaakte.

Campagne

De campagne Bob of Bon? in Eemland zuid startte eind september 2003. Het politiedistrict Eemland zuid en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht controleren gedurende een jaar intensief op rijden onder invloed in de drie gemeentes. Ook de gemeenten Woudenberg en Leusden en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht werken met de politie samen om het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen en zo de verkeersveiligheid te vergroten.

Reden campagne

In de jaren 2000, 2001 en 2002 waren tenminste 87 letselslachtoffers als gevolg van het rijden onder invloed te betreuren in de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg. Drie mensen verongelukten dodelijk. Door het houden van veel alcoholcontroles worden onverantwoordelijke weggebruikers uit het verkeer gehaald en neemt de pakkans toe. Hierdoor zullen potentiële overtreders zich eerder bedenken en toch fris achter het stuur gaan zitten. Naast controles vinden er diverse voorlichtingsacties plaats, zoals bijvoorbeeld de inzet van het Bob-promotieteam bij vrijwel iedere alcoholcontrole.

Aanhouding voor belediging

LEUSDEN De politie heeft zaterdag 11 september, om 00.45 uur, een 23-jarige Amersfoorter aangehouden voor belediging van twee politieagenten.

De man maakte deel uit van een groep jeugd die zich ophield op de Asschatterweg. Omdat de groep reden kon geven tot geluidsoverlast werden de jongeren verzocht zich naar elders te begeven. Dit tegen de zin van de verdachte die zijn ongenoegen kenbaar maakte door beide middelvingers op te steken naar de politieagenten.

Bij de aanhouding die volgde pleegde hij verzet. Met gepaste dwang werd de man geboeid en overgebracht naar het politiebureau.

Bij zijn fouillering werden ook twee XTC-tabletten aangetroffen. Deze werden inbeslaggenomen.

De Amersfoorter is ingesloten.