Politie Friesland

Politieberichten van 10/9 13.00 uur t/m 11/9 13.00 uur

Fryslân 11-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: aanhoudingen na diefstal sieraden
Vrijdag omstreeks 14.55 uur zijn een 34-jarige man en een 36-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Kort daarvoor was een diefstal door een man en een vrouw van een cassette met gouden sieraden gemeld. De diefstal was gepleegd in een marktkraam op het Zaailand. Aan de hand van het signalement werden de verdachten aangetroffen op de Nieuweweg. De vrouw bleek een groot aantal gouden sieraden in haar tas te hebben. De verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronrijp: autobrand
De brandweer moest vrijdag omstreeks 10.15 uur uitrukken naar een autobrand op de A31 noordzijde. Een 52-jarige man uit Wagenfield (D) reed met zijn personenauto en caravan richting Harlingen toen hij de brand ontdekte. Hij was op vakantie. De brandweer bluste het vuur. De caravan kon worden gered. Het is niet bekend of er schade aan het wegdek is. De oorzaak van de brand is onbekend.

Bolsward: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 14.25 uur vond op de Stoombootkade een aanrijding plaats tussen een autobus en een personenauto. Een 51-jarige man uit Bolsward reed met zijn personenauto vanaf het Grootzand rechtsaf de Stoombootkade op. Juist op dat moment kwam over de Stoombootkade de bus, bestuurd door een 50-jarige man uit Sneek. Een aanrijding was het gevolg. Een passagier van de auto, een 20-jarige vrouw uit Bolsward, raakte gewond en is overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Dearsum: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 13.55 uur vond een aanrijding plaats op de Snitserdyk tussen een motorfiets en een bestelbus. Een 39-jarige man uit Heerenveen wilde vanaf de Froonackerdyk met zijn motor oversteken naar de parallelweg. Hij zag de uit de richting Dearsum komende de bus, bestuurd door een 52-jarige vrouw uit Dearsum, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De motorrijder werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Grou: jongen bijna gestikt in zandhoop
het snelle ingrijpen van een kraanmachinist heeft vrijdag omstreeks 15.30 uur voorkomen dat een 8-jarig jongetje uit Grou is gestikt in een berg zand aan het Snoekebled. Het knaapje was met twee vriendjes aan het spelen. Ze hadden in een zandbult een tunnel gegraven en het slachtoffertje was in de tunnel gekropen. De tunnel stortte in en de jongen werd levend begraven. Alleen zijn voeten staken nog buiten het zand. Een kraanmachinist stuurde de twee vriendjes aan de kant omdat hij er met de kraan bij moest. De twee jongens, zich niet bewust van het instorten van de tunnel, zeiden dat dit niet kon omdat hun vriendje in de tunnel lag. Hierop sprong de kraanmachinist (geen personalia bekend) uit de machine en begon direct de jongen met zijn handen uit te graven en uit de zandbult te halen. Een toevallig passerende huisarts verleende hulp. De jongen is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 12.50 uur heeft een automobilist twee voetgangers aangereden op de K. R. Poststraat, ter hoogte van de oversteek Crackstraat/Van Maasdijkstraat. Een 21-jarige inwoner van Heerenveen kwam met zijn personenauto vanuit de richting van het station. Hij zag te laat dat twee vrouwen uit Heerenveen van 87 en 88 jaar, beide met hun rollator, overstaken. Hij schepte beide vrouwen. Ze zijn gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door bureau Ongevallenanalyse is een technisch onderzoek verricht.

Hemelum: aanrijding met letsel en drank
Vrijdag omstreeks 19.25 uur vond een aanrijding plaats op t Leantsje tussen twee personenautos. Een 33-jarige man uit Hemelum kwam vanaf de Yntemastrjitte en wilde rechtsaf t Leantsje op. Hij verleende geen voorrang aan een 50-jarige vrouw uit Hemelum, die van rechts kwam. Een aanrijding was het gevolg. Een passgier van de man, een 47-jarige man uit Hemelum, raakte gewond aan het hoofd en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De 33-jarige man bleek fors te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 945 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd, hij kreeg een rijverbod van 12 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Ee: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 19.10 uur vond een aanrijding plaats op de Stienfeksterwei tussen een fiets en een bestelauto. Een 14-jarige jongeman uit Ee fietste vanaf een sportterrein de Stienfeksterwei op juist toen de auto van links kwam. Hij had de auto door beperkt uitzicht niet gezien. De automobilist, een 34-jarige man, uit Ee week nog uit maar een aanrijding was toch het gevolg. De fietser is met onderbeenfracturen overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Drachten: letsel na val
Vrijdag omstreeks 16.55 uur is een 56-jarige vrouw uit Drachten gewond geraakt na een val met haar fiets op het fietspad van de Splitting.Een 17-jarige jongeman uit Eelde wilde vanaf het trottoir oversteken naar de bushalte. Hij liep de weg op, zag uit zijn ooghoek een auto naderde en deed een stap terug. Daardoor stapte hij het fietspad op, waar juist het slachtoffer naderde. De vrouw op de fiets week uit en kwam daardoor ten val. Ze is gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: slangenjacht
Vrijdag omstreeks 21.50 uur trof een bewoner van de Schrans een slang aan in de keukenlade. De slang was ongeveer 50 cm lang en groen/geel gekleurd. De bewoner waarschuwde de politie, die een onderzoek naar de slang instelde. De slang werd niet meer aangetroffen. Ook na het openbreken van de vloer en het keukenblok was de slang onvindbaar. Het is onbekend om wat voor soort slang het gaat.

Sint Annaparochie: landbouwwagen met stro in brand
Vrijdag omstreeks 18.05 uur moest de brandweer uitrukken naar een brand op de Middelweg-west. Een 35-jarige man uit Vrouwenparochie trok met een tractor twee wagens met stro. Hij zag dat er vonken uit zijn uitlaat kwamen, keek om en zag dat de voorste wagen in brand stond. De tweede wagen werd direct losgekoppeld en weggeduwd. De brandweer kwam ter plaatse. Vonken en rook ging richting een woning. Een groep jonge geitjes naast de woning werd in veiligheid gebracht. De eerste wagen brandde volledig af.

Leeuwarden: aanhouding na zware mishandeling
Afgelopen nacht omstreeks 01.45 uur heeft de politie een 43-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Omstreeks 00.00 uur werd door een vrouw gemeld dat ze mishandeld werd in een woning aan de Fiskersbuorren in Wijnaldum. Toen de politie ter plaatse kwam trof ze zij bij en in de woning meerdere bloedsporen aan. Er was echter niemand meer aanwezig. Volgens een getuige had de bewoonster, naar later bleek een 41-jarige vrouw, gezegd dat ze mishandeld was. Ze had duidelijk letsel aan hoofd en arm. Ze was daarna met de verdachte in de auto gestapt en weggereden. De verdachte werd enige tijd later met zijn auto in Leeuwarden nabij het ziekenhuis aangetroffen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer werd aangetroffen in het ziekenhuis. Ze werd opgenomen voor behandeling van haar hoofd- en armletsel. De politie stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: aanhouding na misbruik alarmnummer 112
De politie heeft zaterdag omstreeks 04.00 uur een 50-jarige vrouw uit Drachten in haar woning aangehouden. De vrouw had tussen 23.00 en 04.00 uur zonder noodzaak voortdurend het alarmnummer 112 gebeld, waardoor het risico bestond dat de alarmcentrale voor serieuze meldingen onbereikbaar werd. Ook haar telefoon werd in beslag genomen. Het bleek dat ze ook de alarmcentrale in Driebergen regelmatig lastig viel. De vrouw is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: diefstal roestvrijstaal
In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanaf een bedrijfsterrein aan de Pieter Zeemanstraat een vrachtauto met aanhanger gestolen. Het betreft een blauwe MAN, kenteken BH-RP-29, voorzien van oranje kraan. De aanhangwagen is een 4-assige Baveco, 7 meter lang, kenteken WS-12-ZR. Het hek van het terrein werd geforceerd, waarna de combinatie kon worden weggenomen. Namens het bedrijf deed een 35-jarige man uit IJlst aangifte.
Met de vrachtauto is vervolgens een grote partij roestvrijstaal gestolen vanaf een bedrijfsterrein aan de Lorentzstraat. Het slot van het toegangshek werd doorgeslepen. Hiervan deed een 53-jarige man uit Sneek aangifte.

Leeuwarden: controle alcohol en wapenbezit
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie in Leeuwarden een alcoholcontrole gehouden. Achtentwintig politiemensen werden ingezet. Gecontroleerd werd in en om het uitgaanscentrum van Leeuwarden. In totaal hebben zes bestuurders te veel gedronken. Een 32 jarige man uit Franeker had dusdanig veel gedronken dat hij zijn rijbewijs moets inleveren.
In combinatie met de alcoholcontrole werd voor de tweede keer preventief gefouilleerd, op de Arendstuin tussen 22.00-00.30 uur en op de Zuidersingel (busstation) tussen 01.15-03.00 uur. Totaal werden 142 voertuigen en 252 personen (bestuurders en inzittenden) gecontroleerd. Negentien wapens werden in beslag genomen. Het ging om één gasbusje (misdrijf ), één wapenstok, 10 messen, 2 bijlen en 5 slagwapens.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 01.10 uur, Wester Es in Appelscha, 36-jarige bestuurder van een bestelauto uit Appelscha, 430 ug/l, 4 uren;
Zaterdag 01.25 uur, Om Den Noort in Wolvega, 51-jarige bestuurder van een personenauto uit Langelille, 750 ug/l, 10 uren, rijbewijs ingevorderd;
Zaterdag 01.35 uur, Markt in Makkum, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Oppenhuizen, 610 ug/l, 6 uren, rijbewijs ingevorderd; Zaterdag 02.30 uur, De Finne in Joure, 45-jarige bestuurder van een personenauto uit Joure, 755 ug/l, 9 uren, rijbewijs ingevorderd, bestuurderd reed slingerend;
Zaterdag 03.15 uur, het Meer in Heerenveen, 46-jarige bestuurder van een personenauto uit Jubbega, 250 ug/l, 1 uur;
Zaterdag 03.30 uur, Kolkstraat in Joure, 24-jarige bestuurder van een personenauto uit Joure, 685 ug/l, 8 uren, rijbewijs ingevorderd; Zaterdag 03.25 uur, Koornbeursweg in Heerenveen, 34-jarige bestuurder van een personenauto uit Stiens, 315 ug/l, 2 uren.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt. Zie ook de alcoholcontrole in Leeuwarden.