---

Nieuwsberichten
---

F-16´s aangekomen in Kirgizië

11-9-2004 15:09:00

Op de vliegbasis Manas in Kirgizië zijn vrijdagavond (10 september) vijf F-16´s van de vliegbasis Volkel aangekomen. Een zesde toestel wordt binnenkort ingevlogen. De jachtbommenwerpers maken deel uit van het detachement dat deelneemt aan de NAVO-geleide operatie International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Ze hebben circa 7 uur nodig om de afstand van ruim 6270 kilometer te overbruggen.

Tijdens de vlucht zijn de F-16's een aantal keren door een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht bijgetankt. Gezien de afstand was het niet mogelijk om met zes toestellen in een keer naar Kirgizië te vliegen. Afgelopen woensdag is de eerste groep militairen van het detachement en een KDC-10 vertrokken naar vliegbasis Manas.

De F-16´s en de KDC-10 zijn vanaf half september voor een periode van acht weken op Ganci Airbase, zoals de vliegbasis Manas is omgedoopt, gestationeerd. Mocht bij de Afghaanse verkiezingen een tweede ronde noodzakelijk zijn, dan wordt de uitzendperiode met enkele weken verlengd. Pete Ganci was een Amerikaanse brandweerman die omkwam bij de aanslag op het World Trade Centre in Washington op 11 september 2001, vandaag drie jaar geleden. Tijdens een korte plechtigheid is dit vandaag op het kampement herdacht. Ook het Nederlandse detachement was hierbij aanwezig. De commandant, luitenant-kolonel vlieger Bob Verkroost, heeft namens Nederland een krans gelegd.

Nieuws Nieuwsberichten