Persbericht Skatebond Nederland

----------

WK marathon: goed gereden, maar anonieme uitslagen

De Nederlandse rijders en -sters hebben zich vandaag kranig geweerd in de marathon (42 km) op het WK in het Italiaanse Pescara, maar konden dit niet vertalen in hoge uitslagen. Arjan Smit bij de mannen en Elma de Vries bij de vrouwen maakten beide deel uit van een kopgroep, die echter werd teruggehaald. Alle wedstrijden mondden uit in een massasprint, waarin de Nederlandse deelnemers anoniem eindigden.

,,We zaten goed in de wedstrijd, maar in de finale slagen wij er niet in een treintje te vormen zoals de sterkste landen wel kunnen,'' aldus Arjan Smit, die nog lichte naweeen ondervond van zijn zware valpartij eerder in de week. Smit: ,,Met een kilometer of vijf te gaan dacht ik: alles of niets. In een massasprint zag ik voor ons geen goede kansen, dus we reden weg met die kopgroep.''
Er waren vier vluchters: Smit, Massimiliano Presti (Italie), een Fransman en een Zwitser. ,,Presti en die Fransman reden goed door, maar die Zwitser kon niet,'' aldus Smit. De groep werd teruggepakt en daarna begon het gevecht om een goede positie in de finale. Smit: ,,Wij konden ons niet verzamelen. Sjoerd Huisman zat achter mij, Arjan Mombarg zag ik zo gauw niet en de anderen ook niet.'' Arjan Mombarg uit Vorden werd op plek 48 de beste Nederlander. Mombarg: ,,Er wordt zoveel geduwd en getrokken in de finale, en die treintjes denderen overal doorheen. Ze duwen je gewoon opzij, op het laatst heb je nog zo'n klein stukje ruimte over om op te skeeleren. Op zich ben ik niet ontevreden over hoe het ging, maar de chaos van de finale kunnen we nog niet goed aan.''
De Fransman Alexis Contin, die nog 18 moet worden in oktober, werd wereldkampioen. Het zilver ging naar de Italiaan Luca Saggiorato, die vorige maand op het EK in Nederland nog vier gouden medailles won. Het brons was voor zijn landgenoot Massimiliano Presti.
De uitslagen van de Nederlandse mannen waren: 48. Arjan Mombarg, Vorden, 51. Ronald Mulder, Zwolle (Mulder (18): ,,Ik heb nog nooit zo'n lange en zware wedstrijd gereden, ik ben kapot. Maar ik ben in het peloton gefinisht, daar ben ik best blij mee.''); 62. Sjoerd Huisman, Andijk (Huisman: ,,Het ging super, alleen het laatste stukje niet. Steeds als ik afzette raakte ik iemand.''); 67. Roy Boeve, Kampen; 70. Ingmar Berga, Hoogeveen; 80. Arjan Smit, Nijeveen; 84. Karlo Timmerman, Staphorst (met val in de laatste ronde). Michel Mulder uit Zwolle was de enige die vroegtijdig, diep teleurgesteld, moest afhaken. De mannen legden de 42 km, een ronde van 3,4 km langs de kust, af in iets meer dan een uur.

Bij de vrouwen vormde zich met nog ruim twee ronden te gaan een kopgroep met Elma de Vries uit Haule, Angèle Vaudan uit Frankrijk, Laura Orru uit Italie, een Australische en een Zwitserse. De Vries: ,,Ik dacht: dit is onze enige kans.'' De groep pakte een redelijke voorsprong, maar werd onder leiding van de ijzersterke Colombiaanse vrouwen teruggereden. Bondscoach Desly Hill: ,,Ze hadden een kans gehad als er een Colombiaanse of een Amerikaanse bij had gezeten.'' Eerder was ook Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk een tijdje vooruit geweest met twee Zwitsersen. Het mocht allemaal niet baten: de Colombianen finishten op de eerste vijf plaatsen, zij het dat één van hen werd gediskwalificeerd wegens duw- en trekwerk.
De uitslag: 1. Silvia Nino, 2. Liana Holguin, 3. Cecilia Baena, 32. Mariska Huisman, Andijk, 45. Foske Tamar van der Wal, Grijpskerk, 47. Elma de Vries, Haule, 60. Tijn Ponjee, Utrecht.

De uitslag bij de junioren jongens (42 km): 1. Andres Munoz, Colombia, 2. Jorge Cifuentes, Col, 3. Javier Oyalbis, Venezuela, 19. Gary Hekman, Gramsbergen, 38. Gerwin Smit, Rouveen. Pieter-Jan van Eck moest in de laatste kilometers het peloton laten gaan.
Uitslag junioren meisjes (42 km): Kim Mi Young, Zuid-Korea, 2. Jercy Puello, Col, 3. Lee Cho Long, Z-Korea, 5. Nele Armée, Belgie, 52. Ellen Waijer, Garrelsweer, 53. Bianca Roosenboom, Kampen.
Meer informatie, uitslagen en foto's zijn te vinden op http://www.fihp.net/world2004.

Meer info: http://www.fihp.net/world2004

----------

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl