Persbericht Skatebond Nederland

----------
Franck Cardin wint slotwedstrijd Univé World on Wheels

De Fransman Franck Cardin is in Stolwijk winnaar geworden van de slotwedstrijd van de Unive World on Wheels-competitie 2004. Nadat hij vorige week in Axel ook al de voorlaatste etappe op zijn naam had geschreven, versloeg hij nu in de massasprint de Belgen Kenny Pierloot (2e) en Luc Bartholomeeussen (3e). Bij afwezigheid van Arjan Smit en Arjan Mombarg, die verbleven bij het WK in Italie, klom Bartholomeeussen op naar de derde plaats in de eindrangschikking. Tweede hierin werd Dimitri Deboel en de eindoverwinning ging naar Ingmar Berga, die ook in Italië reed, maar al eerder voldoende punten had vergaard voor de eindzege. Hij doorbrak hiermee de lange zegereeks van Arjan Smit, die de landelijke competitie 5 maal achtereen won.

De wedstrijd in Stolwijk kende diverse ontsnappingen. In het begin van de wedstrijd gingen Tristan Loy, Durk Fabriek en Hans van de Wetering er vandoor, maar zij werden al weer rap teruggehaald. De tweede serieuze uitlooppoging kwam op naam van Marcel Oosten en Paul Bos. Ze kregen later aansluiting van Wim Bos, maar de door het drietal opgebouwde voorsprong van 15 seconden bleek onvoldoende om een definitief gat te slaan. Nadat in de slotfase ook een poging van Gerjan Last teniet was gedaan, maakte het peloton zich op voor een massaspurt, waarbij Cardin zijn tweede seizoenszege boekte.

B-rijders

Ook de B-rijders gingen, ondanks uitlooppogingen van o.a Gerard Haasjes, in een gesloten formatie naar de eindstreep. Winnaar werd Wouter Backers (Belgie), voor Taeke van Lingen (2e) en Klaas de Weerd (3e). Het eindklassement van de Beloftencompetitie werd gewonnen door Rene Smit uit Rouveen, Christijn Groeneveld (Heehugowaard) werd tweede en Karlo Timmerman (Staphorst) eiste de derde plaats voor zich op.

Dames

Ook bij dames was er sprake van een uitgedund deelnemersveld, doordat de beste Belgische en Nederlandse rijdsters bij het WK in Italie acte de presence moesten geven. Belgie bleek echter over veel meer talentvolle rijdsters te beschikken, want het podium was geheel Belgisch: 1. Vanessa Derous, 2. Annelies van Miert en 3. Wencke Depoorter. Het eindklassement werd gewonnen door Hilde Govaerts (eveneens Belgie). Tweede werd Jannitta Spigt en derde Andrea Sikkema.
Bij de tweede categorie van de dames ging de zege naar Anniek ter Haar. De juniore uit Dedemsvaart was Baukje Bonnema te snel af. Tania Everaert legde beslag op de derde plaats. Het eindklassement bij de dames-2 werd gewonnen door Baukje Bonnema, voor Karen Teuling (2) en Petra Spigt (3).

C-rijders en Veteranen

De C-rijders en veteranen reden een open wedstrijd, waarbij er in tegenstelling tot bij de andere wedstrijden af en toe wat regen viel. Ook bij de C-rijders was er een Belgische overheersing. Gunther van Hoogten won, Hannus Cynaeve werd tweede en Martijn Proost derde. De zege bij de veteranen ging ook naar een Belg: Jean-Luc Ostijn troefde Tonnie van Tongeren (2e) en Cees Cijsouw af (3e).

Volgende week zondag (19 september) vindt in Eindhoven de finale van de Topcompetitie plaats, waarmee de landelijke skeelercompetities 2004 worden afgesloten.

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

----------

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl