Gemeente Tilburg

BO 2004 055

Datum
23 augustus 2004

Open Monumentendag 2004

Tilburg kiest voor thema Beschermde Stads- en dorpsgezichten

In Tilburg vindt de Open Monumentendag 2004 plaats op zaterdag 11 september. Tilburg heeft beschermde stads- en dorpsgezichten als thema gekozen. Zowel in de Tilburgse binnenstad als in de dorpskern Udenhout en Berkel Enschot is dit thema momenteel actueel. Tilburg kent inmiddels vijf gemeentelijk beschermde stadsgezichten: Oude Heikant, Goirkestraat e.o., Wilhelminapark, Nieuwlandstraat/Oude Markt en Heuvel/St. Josephstraat. In de nabije toekomst worden hier mogelijk nog nieuwe gezichten aan toegevoegd.

Historische gebouwen en hun omgeving staan vaak onder druk van eigentijdse ontwikkelingen. Er is altijd behoefte aan ruimte om te wonen, te werken of te recreëren. In sommige gevallen wordt gekozen voor het behoud van monumentale gebouwen en hun omgeving. In andere gevallen moet dit wijken voor nieuwbouw, wat niet per definitie betekent dat het aspect cultuurhistorie wordt genegeerd. In bijzondere gevallen kan het aanwijzen als beschermd stads- of dorpsgezicht een nuttig instrument zijn om bepaalde kwaliteiten van een gebied te behouden of zelfs te versterken zonder nieuwe ontwikkelingen te willen uitsluiten. Daar waar mogelijk moeten deze cultuurhistorische waarden worden gerespecteerd en in nieuwe plannen herkenbaar blijven. In sommige gevallen moeten ze onaangetast of zelfs hersteld worden. Soms is vernieuwing en ontwikkeling noodzakelijk. Bij stadsgezichten gaat het natuurlijk ook om beeldkwaliteit en bestaande historische structuren.

Tijdens de Open Monumentendag worden de monumentale aspecten van deze gebieden onder de aandacht gebracht: wat maakt het Wilhelminapark zo bijzonder? Kun je in de Goirkestraat nog iets terugvinden van de industrie en de religie? Wat is er aan historische kwaliteiten in de binnenstad? Kun je in de dorpen de oorspronkelijke nederzettingsstructuur herkennen en hoe is deze in relatie tot de historische bebouwing?

Tijdens de lezingenavond op van 19.00 tot 21.30 uur donderdag 9 september in de pas gerestaureerde Pauluskerk in de Heuvelstraat 141 vertellen drie deskundigen vanuit hun eigen vakgebied over beschermde stads- en dorpsgezichten. Het zal vooral een informatieve avond zijn.

Het programma ziet er als volgt uit:
19.00 uur Ontvangst met koffie en /of thee
19.15 uur Welkomstwoord door wethouder Els Aarts-Engbers, Ruimtelijke Ordening en Monumentenzorg 19.30 uur Beschermde stads- en dorpsgezichten door Jean-Paul Corten, expert en op dit gebied en als coördinator 'beschermde stadsgezichten' werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (Zeist), 20.00 uur Toekomstig rijksbeschermd stadsgezicht Tilburg Binnenstad door Fons Plevoets, voorzitter van de Tilburgse Monumentencommissie (al jarenlang groot voorstander van aanwijzing van een beschermd stadsgezicht Binnenstad), 21.00 uur Harmonie en Contrast door Jan Pesman, architect bij architectenbureau Cepezed (Delft). In Tilburg onder meer bezig met nieuwbouw bij het Nederlands Textielmuseum, een rijksmonument in een beschermd stadsgezicht. 21.30 uur Afsluiting in café restaurant De Bisschop, Heuvelstraat 122.

Alle belangstellenden zijn van harte welkom en dat geldt natuurlijk ook voor bewoners en gebruikers van stadsgezichten. Graag aanmelden bij Dirk van Alphen via mail dirk.van.alphen@tilburg.nl.

In Tilburg zijn tal van plekken waar iets van de Tilburgse geschiedenis te proeven valt. Dankzij de medewerking van tientallen monumenteigenaren en beheerders kan het publiek een route door de stad volgen langs opgestelde panden en er binnenkijken en van de stads- en dorpsgezichten genieten. Ook dit jaar is er weer een folder gemaakt waarin de route en alle opengestelde panden te vinden zijn, bovendien wordt in de folder achtergrondinformatie gegeven over de historie van de vijf gemeentelijk beschermde stadsgezichten.

Het landelijke thema van de nationale Open Monumentendag is Merck toch hoe Sterck wat zich richt op verdedigingswerken. Hoewel daar in Tilburg ook op enkele locaties aandacht voor zal zijn, heeft Tilburg dus voor een eigen thema gekozen.



Gemeente Tilburg