Gemeente Oirschot

Open Monumentendag

Oude Toren Oostelbeers (foto: Arno van de Schoot)

Zaterdag 11 en zondag 12 september aanstaande wordt voor de achttiende keer de Open Monumentendag gehouden. Het thema dit jaar is verdedigingswerken. Oirschot heeft dit thema wat breder uitgewerkt: naast de schuttersgilden is ook de 60-jarige bevrijding in het programma verwerkt. Het hoofdprogramma vindt plaats bij de Oude Toren in het buitengebied tussen Oostelbeers en Middelbeers. Een unieke locatie, vol met historie.

Op zaterdag en zondag zijn Museum de Vier Quartieren en het Boterkerkje gratis te bezichtigen. Bij het VVV kantoor in Oirschot is beide dagen meer informatie te krijgen en zullen wandelroutes worden verkocht. Op zondagmiddag is ook de St. Petruskerk open en is de kerktoren te beklimmen onder begeleiding van gidsen. Ook kunt u op zondag de Heilige Andreaskerk in Oostelbeers bezichtigen. Op de begraafplaats van deze kerk zijn de graven te bezoeken van de geallieerde militairen die hier sneuvelden in de 2e Wereldoorlog. In het Oude Kerkje in Middelbeers zijn een tweetal exposities die aandacht besteden aan onze vrijheid.

Centraal punt voor de activiteiten is het terrein rond de Oude Toren in Oostelbeers. Deze toren is een restant van de 14e eeuwse parochiekerk van Oostelbeers. Van hieruit starten op zondag diverse wandelroutes door de omgeving. Op het terrein van de Oude Toren worden demonstraties verzorgd door de beide gilden St. Joris uit Oostelbeers en Middelbeers. Ook is er een ambachtenmarkt, worden er jeugdactiviteiten georganiseerd en zijn er straatartiesten aanwezig. Op zondag is er een gratis pendeldienst per huifkar tussen het VVV kantoor in Oirschot en de Oude Toren in Oostelbeers.

Noteert u het tweede weekend van september dus alvast in uw agenda: het programma is meer dan de moeite waard!