Provincie Noord-Holland

Provinciehuis Noord-Holland geopend tijdens Monumentendagen Tijdens het Open Monumentenweekend van 11 en 12 september aanstaande is het provinciehuis van Noord-Holland geopend voor het publiek. Iedereen die dit historische bouwwerk van binnen en van buiten wil komen bekijken is van harte welkom.

Het provinciehuis in Haarlem, ook wel bekend als Paviljoen Welgelegen, werd eind achttiende eeuw door de Amsterdamse bankier en kunstverzamelaar Henry Hope gebouwd en later kortstondig door koning Lodewijk Napoleon als paleis gebruikt. Drie schilderijenzalen op de eerste verdieping van de monumentale zuidvleugel van het paviljoen herinneren aan de kunstcollectie van Hope. Werk van grote meesters als Rubens, Breughel en Velasquez sierden er vroeger de wanden. De middelste schilderijenzaal is bijna twee keer zo hoog als beide andere. In deze indrukwekkende ruimte vergaderen tegenwoordig Provinciale Staten. In Hopes voormalige, ovale muziekzaal vergadert het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland, het college van Gedeputeerde Staten.

Extra activiteiten
Belangstellenden kunnen deze en andere historische vertrekken in het weekend van 11 en 12 september met eigen ogen komen bezichtigen. Voor jong en oud zijn extra activiteiten georganiseerd. Zo is er een complete looproute uitgestippeld, kunnen bezoekers gekostumeerd op de foto en zullen er op zaterdag door de muziekschool Heemskerk diverse ensembles worden verzorgd om de dag ook muzikaal op te luisteren.

Bunker
Voor het eerst is de bunker onder het provinciehuis opengesteld voor het publiek. Deze werkruimte is in 1963 tijdens de Koude Oorlog gebouwd voor de toenmalige dienst Bescherming Bevolking en is tegenwoordig als provinciaal coördinatiecentrum in gebruik. Op beide dagen zullen hier op ieder uur vanaf 12.00 uur groepen van maximaal tien personen gedurende een half uur worden rondgeleid.

Openingstijden
Paviljoen Welgelegen, één van de gaafste voorbeelden van het neo-classicisme in Nederland, opent zijn deuren op zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 12 september van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres van het Provinciehuis Noord-Holland is Dreef 3 in Haarlem.
Raymond Fillet 31 augustus 2004