Gemeente Eindhoven

Persbericht: 1 september 2004, no. 216

Sportbedrijf De Karpen introduceert Scandinavisch succes

Demonstraties Nordic Walking

Het is meer dan wandelen, maar ook weer geen joggen. Wat is het dan wel? Nordic Walking is een vorm van sportief wandelen met wandelstokken in beide handen. Een soort langlaufen dus, maar dan zonder ski's en ook zonder sneeuw. Sportbedrijf De Karpen organiseert drie demonstraties van Nordic Walking, een kerngezond alternatief uit Scandinavië.

De naam Nordic Walking komt uit Finland. Tegenwoordig is deze sportieve vorm van wandelen ook populair in andere Europese landen, voornamelijk in Duitsland en Frankrijk. Intussen hebben ook de eerste Nederlandse sportscholen Nordic Walking in hun pakket opgenomen. Voor Eindhoven is Nordic Walking is helemaal nieuw. Sportbedrijf de Karpen is de eerste organisatie die deze sport introduceert. Voor de volgende data kunnen geïnteresseerden zich aanmelden:

* Zaterdag 11 september (aanvangstijden 9.30 uur, 10.15 uur en 11.00 uur); Paviljoen Genneper Parken (midgetgolf)
* Zondag 12 september (aanvangstijden 9.30 uur, 10.15 uur en 11.00 uur); Paviljoen Genneper Parken (midgetgolf)
* Zaterdag 18 september (aanvangstijden 9.30 uur en 10.15 uur); Natuurbad IJzerenman

Een demonstratietraining kost 10,-, inclusief koffie of thee. Bij het volgen van een vervolgcursus (5 lessen) krijgt men 7,50 korting op het lesgeld. Telefonisch aanmelden kan via 040-238 2734 of via internet: www.dekarpen.nl (e-mail: dekarpen@eindhoven.nl)

Nordic Walking versus sportief wandelen
De term Nordic Walking komt uit Finland. Of de Finnen werkelijk de uitvinders zijn van dit wandelen-met-stok is niet helemaal duidelijk. Amerikanen kennen deze bezigheid al vijftien jaar onder de naam 'exerstriding'. Hoe dan ook, in Finland is Nordic Walking een rage: er zijn al ruim 300.000 paar wandelstokken verkocht. Nordic Walkers kom je er overal tegen.

Nordic Walking vraagt meer inspanning dan alleen maar wandelen in een stevig tempo. Je gebruikt niet alleen je benen, maar ook je armen en rug. En dat maakt verschil: bij Nordic Walking verbrandt je lichaam al gauw 400 kcal per uur, tegen 280 kcal bij sportief wandelen. De polsslag is ruim tien procent sneller en een nog belangrijker verschil is wel dat Nordic Walking wordt geroemd om zijn weldadige effect op nek, schouders en bovenrug. Dat is niet verwonderlijk: de constante beweging van de armen zorgt voor betere doorbloeding en sterkere spieren. Zo zijn al veel beoefenaren van chronische klachten afgekomen, waaronder RSI. Andere delen van het lichaam hebben er eveneens baat bij: wandelen met stokken is ook minder belastend voor de knieën. Veel Nordic Walkers waren vroeger hardlopers, maar zijn daarmee gestopt wegens hardnekkige blessures. Nordic Walking kan men tot op hogere leeftijd volhouden. Nordic Walking is duidelijk inspannender dan gewoon wandelen. Daarom zullen mensen zonder wandelervaring een extra hoge drempel moeten nemen. Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen, begint eers tmetsportiefwandelen.Ook deze activiteit wordt door Sportbedrijf De Karpen verzorgd.

© 2004 Gemeente Eindhoven