Gemeente Heerlen


1 september 2004

tal van activiteiten op 11 en 12 september

Open Monumentendag in Heerlen

Op zaterdag 11 september en zondag 12 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Onder de titel 'Merck toch hoe sterck' staat deze achttiende Open Monumentendag in het teken van verdediging. In Heerlen zijn diverse activiteiten rondom dit thema georganiseerd. Ook is er een speciale wandeling samengesteld rondom de bevrijding van Heerlen, 60 jaar geleden.

Glaspaleis

Het Glaspaleis ontving onlangs de Bouwfonds Award 2004 vitale monumenten en is daarnaast opgenomen in de lijst met 1000 belangrijkste architectuurmonumenten van de twintigste eeuw. Het Glaspaleis is op zaterdag 11 september geopend van 8.30-22.30 uur en op zondag van 12 september van 11.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn er rondleidingen met een gids om 11.00 en 15.00 uur en op zondag om 11.30 uur. In de vitrine van het Glaspaleis vindt er in het kader van 60 jaar bevrijding de tentoonstelling Luchtbeschermingsdienst plaats. Daarnaast is er een presentatie van Een beschermd Glaspaleis; een representatie van het Glaspaleis ten tijde van de tweede wereldoorlog. (De activiteiten in het kader van de Open Monumentendagen in het Glaspaleis zijn gratis toegankelijk)

Schelmentoren

In de directe nabijheid van het Glaspaleis bevindt zich de Schelmentoren. Deze toren is van oorsprong een verdedigbare woontoren uit de twaalfde eeuw en maakte sinds 1244 deel uit van de stadsomwalling van Heerlen. Op zaterdag zijn gidsen aanwezig om het publiek rond te leiden. De entree is vrij.

Heerlen 60 jaar bevrijd

In het kader van 60 jaar bevrijding van Heerlen is een wandeling samengesteld onder het motto "Wandeling door voormalig Heerlen 9th Army Restcenter". Deze wandeling wordt uitgegeven in een boekje met historische foto's van de binnenstad van Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boekje is voor E 3.00 verkrijgbaar bij de balie van het Stadsarchief en bij boekhandel Plantage in het Corio Center. De wandeling kan goed zelfstandig gelopen worden. Daarnaast is het op zaterdag 11 september mogelijk om de wandeling onder leiding van een gids te lopen. Deelname is gratis, wel dient u het boekje vooraf of ter plekke aan te schaffen. De wandelingen starten om 16.00 en om 18.00 uur. Er kunnen per wandeling maximaal 20 personen meelopen. Trefpunt is de ingang van het Corio Center aan de Saroleastraat.

Schachtgebouw

Het GÉON stelt het mijnverleden centraal bij het voormalige schachtgebouw van de Oranje Nassaumijn aan de CBS-weg. Speciaal voor de kinderen is er een nieuwe versie van het simulatiespel van de ophaalmachine. Op zondag 12 september kan vanuit Simpelveld met de stoomtrein van de ZLSM naar het GÉON worden gereisd. Voorafgaand aan het Open Monumenten-weekend verzorgt Sjef Maas een lezing in het schachtgebouw met als titel: "de Limburgse mijnen en de Volkshuisvesting". De lezing op vrijdag 10 september om 19.00 uur kost E 2.00 en is toegankelijk voor maximaal 50 personen.

Oliemolen en villa Eikhold

Bij de Oliemolen kunnen bezoekers zaterdag 11 september met eigen ogen zien hoe het graan op de oude ambachtelijke wijze wordt gemalen. Ook kunt u zaterdag villa Eikhold aan de Valkenburgerweg 72 bezoeken. Bezoekers worden rondgeleid en voor koffie en vlaai wordt gezorgd. Parkeren kan op het eigen terrein.

Euregionale aandacht

Der Rheinischer Verein für Denkmalpflege und Landschafsschutz Aken organiseert een wandeling door Heerlen onder leiding van een bouwhistoricus. Op zaterdag 11 september wordt om 15.00 uur vertrokken vanaf het NS-station. Deelname is gratis en iedereen is welkom. Het Waalse 'Journées du Patrimoine' heeft een euregionale pagina gemaakt in hun informatiebrochure, met daarin van elke stad in de euregio een bezienswaardigheid die op 11 en 12 september wordt opengesteld. Het Glaspaleis is hierin voor Heerlen opgenomen.

Openingstijden en informatie

De monumenten zijn open tussen 10.00 en 17.00 uur (tenzij anders aangegeven). Het centrale informatiepunt voor de Open Monumentendag is de VVV, Bongerd 22 te Heerlen, telefoon 045-5716200.

GEMEENTE HEERLEN
Afdeling Communicatie
Francine Pelzers
(045) 56 04 070
f.pelzers@heerlen.nl


-----------------------

---- --