Gemeente Goes

Persbericht

Open Monumentendag in teken van verdediging

Monumenten van verdediging staan dit jaar centraal in Goes en de omliggende dorpen tijdens de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 11 september. Merck toch hoe sterck is het landelijke thema. Aanleiding voor dit thema is de herdenking van het driehonderdste sterfjaar van de beroemde Nederlandse vestingbouwer Menno van Coehoorn dit jaar.

Bij het thema kan Goes goed aansluiten. Op luchtfotos is nog goed te zien dat Goes ooit een vestingsstad is geweest. Verder zijn er nog monumenten van verdedigingswerken aanwezig. Enkele voorbeelden hiervan zijn de kanonnen op de kaden, het Bastion in de Smallegangesbuurt en de vroegere wallen en grachten rondom de binnenstad. De ring van poorten en poortbruggen rondom de stad is verdwenen. De enige herinnering hieraan is de Steenen- of Ganzepoortbrug, gebouwd in 1663 ter vervanging van een houten voorganger.

Tijdens Open Monumentendag zijn er
in Goes en de omliggende dorpen tal van activiteiten en zijn veel (historische) panden open voor bezichtiging. In het Stadhuis aan de Grote Markt is een bewegwijzerde monumentenwandeling voor 1 euro te koop die langs de verdedigingswerken en de mooiste plekjes van Goes voert. De route start voor het Stadhuis en is bewegwijzerd met 'monumententegels'.

Een kleine greep uit het programma: Op de parkeerplaats bij de Grote of Maria Magdalenakerk staan oude legervoertuigen van 'Keep them Rolling' opgesteld voor bezichtiging. De legervoertuigen maken ook een rondrit door de dorpen in de gemeente. Kinderen kunnen van 10.00 tot 16.00 uur op het parkeerterrein Bleekveld bij Theater de Mythe terecht waar allerlei jeugdactiviteiten (o.a. een ballonnenwedstrijd) worden georganiseerd. Ook is er een luchtkasteel aanwezig. In Kloetinge bij de Geerteskerk is een gratis fietsroute af te halen. De fietsroute gaat langs de boerderijen in Kloetinge. Bij kwekerij De Schone Lei in 's Heer Hendrikskinderen worden er snoeidemonstraties en informatie gegeven over oude teeltvormen van fruit.

Restauratie-atelier De Druuskop in Wolphaartsdijk geeft demonstraties van het op traditionele wijze restaureren van oude meubels en eigen gebouwde volksmuziekinstrumenten, zoals een draailier en een doedelzak. En bij de familie Muskens-Vermuë in 's-Heer Arendskerke is de praktijk (Chinese Geneeskunde) en medicinale plantentuin geopend voor bezichtiging.

Folder
De folder met het programma is vanaf 7 september verkrijgbaar bij de publieksbalie in het stadskantoor, het VVV-kantoor, de bibliotheek, Theater de Mythe en op de dag zelf in het Stadhuis aan de Grote Markt. Het programma is ook te vinden op de website van de gemeente Goes www.goes.nl