Gemeente Woudrichem


02/09/2004
Programma Open Monumentendag 2004 en boekenmarkt

In het weekend van 11 en 12 september worden op twee plaatsen binnen onze gemeente evenementen georganiseerd. Open Monumentendag en Boekenmarkt in Woudrichem en de Giessense Jaarmarkt in Giessen.

11 september 2004: eerste lustrum Boekenmarkt Woudrichem Een feest met boeken, kunst, cultuur en historie

De Boekenmarkt Woudrichem groeit uit tot een gerenommeerde boekenmarkt. Uit het hele land weten de vele bezoekers inmiddels het sfeervolle vestingstadje op Monumentendag te vinden. En zij worden niet teleurgesteld. Op 11 september aanstaande biedt de Boekenmarkt met haar 70 kramen weer een ruime keuze aan antiquarische boeken. Daarnaast is een breed scala aan culturele activiteiten te beleven. In en rond de vele monumenten die het stadje rijk is kunnen de bezoekers genieten van de kunstroute, muzikale optredens, gratis rondleidingen en activiteiten voor kinderen, zoals boeken-poppenkast, torenklimmen en de open woudrichemse zeilklompenwedstrijden in de Historische Haven.

De vijfde Boekenmarkt Woudrichem vindt plaats op zaterdag 11 september in de vesting van Woudrichem van 10.00 tot 16.00 uur.

Enkele hoogtepunten uit het programma zijn:

Proloog met Kristien Hemmerechts
Op vrijdagavond 10 september is de schrijfster Kristien Hemmerechts te gast bij het Woerkums Literair Café in 'De Teerkamer' te Woudrichem. Hemmerechts debuteerde in 1987 met de roman 'Een zuil van zout'. In manuscriptvorm was dit boek reeds bekroond en men prees haar sobere, trefzekere stijl en frisse thematiek. Inmiddels wordt Hemmerechts gezien als een van de belangrijkste vrouwelijke auteurs van Vlaanderen.
De avond begint om 20.30 uur en de toegang bedraagt 7 euro per persoon (scholieren helft van de prijs). Donateurs van Woerkums Literair Café mogen gratis naar binnen.

Kunstroute Woudrichem
Gelijktijdig met de Boekenmarkt wordt voor de 3de keer de Kunstroute Woudrichem georganiseerd. Woudrichemse kunstenaars en galeries willen een breed publiek laten kennismaken met hun werk. Op 11 en 12 september zijn de ateliers van de kunstenaars en de galeries open voor publiek. Woudrichem ontwikkelt zich als een centrum voor beeldende kunst. De Kunstroute telt in dit keer 19 deelnemers. Men kan uitgebreid kennis maken met de verschillende collecties en de kunstenaars vertellen het één en ander over hun werk. Openingstijden: zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur en zondag 12 september van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie.

Foto-expositie 'Vestingwerken'
In het koor van de Nederlands Hervormde Kerk is fotogroep Lumière aanwezig met een foto-expositie die deel uitmaakt van de kunstroute. In navolging van het thema van de Open Monumentendag 'Merck toch hoe sterck' zal het thema van de foto's 'Vestingwerken' zijn. Fotogroep Lumière is een actieve groep van amateur-fotografen. De groep maakt deel uit van Sociaal Cultureel Werk in Woudrichem en organiseert bijvoorbeeld voor de beginnende amateur-fotograaf het komende seizoen een korte en bondige workshop 'Fotografie op locatie'.

Muzikale optredens
Op verschillende locaties worden muziekactiviteiten georganiseerd. In de Martinuskerk wordt vanaf 10.00 het orgel bespeeld. Met name de periode tussen 12 en 14 uur heeft een bijzonder karakter omdat dan naast het orgel ook andere instrumenten en zang een bijdrage leveren. Muziekpodium Woudrichem verzorgt tussen 15.00 en 16.00 uur in de Waterstaatskerk aan de Vissersdijk een muziekuitvoering in literaire sfeer. Gedichten van Paul van Ostayen worden ingeleid en gedeclameerd en vervolgens muzikaal uitgevoerd (piano en zang) op muziek van Alex Manassen.
Op en rond de markt hoort en ziet u de 'The Jazzy Rabbits', enkele optredens van Het Teerkamerkoor en het duo 'Scala' met viool en accordeon.

Open Woudrichemse Klompzeilwedstrijden
Kinderen kunnen meedoen aan de open Woudrichemse klompzeilwedstrijden. Het evenement vindt plaats op het werfterrein van de Stadshaven (tegenover de kantine van camping de Mosterdpot). Vanaf 12.30 uur kan men zich inschrijven en om 13.30 uur beginnen dewedstrijden. Al heel lang (waarschijnlijk zo lang als er klompen bestaan) organiseren de Friezen in hun provincie zeilwedstrijden met klompen. Oude versleten klompen worden dan met veel fantasie en vlijt omgebouwd tot (snelle) zeilbootjes. Op slootjes en kanalen wordt natuurlijk stevig geoefend en zeilen de klompjes tegenelkaar. Deze traditie past eigenlijk ook bij het stadje Woudrichem, waar de vissers vroeger met hun zalmschouwen roeiden maar natuurlijk ook zeilden. Kinderen kunnen met de klompen deelnemen in twee klassen, een droge klassen en een zeilklasse. Bij de droge klasse laten kinderen hun fantasie de vrije loop bij het maken van de zeilklomp maar de klomp gaat niet te water. Een deskundige jury kiest bij deze klasse de origineelste en mooist uitgevoerde zeilklomp uit als winnaar. Bij de zeilklasse, zeilt een klomp met een mast erop, een kiel eronder en zeilen eraan een wedstrijd tegen andere zeilklompen. Die klomp die het snelst zeilt is dan de winnaar.

Giessense Jaarmarkt

In Giessen wordt de traditionele Jaarmarkt gehouden. Een evenement dat al meer dan 150 jaar bestaat. Er zijn tal van kramen en activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Het programma en meer informatie kan hier gevonden worden.

Fort Giessen

Fort Giessen is ook op deze dag geopend voor publiek. Het Fort dat deel uitmaakt van de nieuwe Hollandse Waterlinie. Er zal een tentoonstelling te zien zijn van Altenatuur.