Gemeente IJsselstein


'3 wijken, 3 tijden' in Stadsmuseum
maandag, 06 september 2004 - 13:28 CET

Van 11 september t/m 7 november is in het Stadsmuseum '3 wijken, 3 tijden; historische tentoonstelling over drie stadsuitbreidingen van IJsselstein' te bezichtigen.

De tentoonstelling heeft aandacht voor de de drie stadsuitbreidingen: Julianawijk en Imminkplein (begin 20ste eeuw), de Nieuwpoort (Middeleeuwen en na WO II) en de laatste uitbreiding Zenderpark. Aan de hand van historisch en modern fotomateriaal, sfeeropstellingen en verhalen van bewoners wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling, achterliggende idealen en de realiteit. De tentoonstelling is in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein tot stand gekomen.

De oude middeleeuwse verdedigingsgordel met grachten, muren en stadspoorten heeft tot begin 20ste eeuw de grens gevormd van het vestingstadje IJsselstein. Maar zoals in veel steden groeiden kinderrijke arbeidersgezinnen uit hun te kleine, donkere en vochtige huizen. Regelmatig braken dodelijke ziekten uit. Met de Woningwet en de Gezondheidswet uit 1901 probeerde men de sociale, economische en hygiënische omstandigheden van de huisvesting te verbeteren. De nieuwe richtlijnen werden in IJsselstein toegepast in de eerste stadsuitbreidingen.

Julianawijk en Imminkplein
Als eerste was dat het nu nog bestaande Imminkplein aan de Poortdijk (vanaf 1911), bijgenaamd het Rode Dorp. In 1920 startte de bouw van het Julianawijk, die aan het vroegere Zomerwegje lag (deze wijk is, na een langdurige strijd, in 1975 gesloopt). De huizen waren voor toen zo modern, dat sommigen er nooit konden wennen. De gezinnen die bleven, deelden lief en leed in een hechte sociale gemeenschap, zoals oude fotos uit het familiealbum laten zien.

Nieuwpoort
Na de Tweede Wereldoorlog kwam pas de volgende groeistuip. Tijdens de wederopbouw was de behoefte aan nieuwe woningen groot, zowel onder jonge gezinnen en arbeiders als nieuw aan te trekken werknemers van de toenmalige Wereldomroep, ambtenaren, winkelpersoneel enz.. De Nieuwpoort werd de eerste naoorlogse stadsuitbreiding, met hier en daar al de eenvormigheid die typerend is voor het grootschalige bouwen, een trend die tot ver in de zestiger en zeventiger jaren doorging. Bijzonder is dat de Nieuwpoort werd gebouwd op historische grond. De wijk was in de Middeleeuwen onder het bestuur van kasteelheer Gijsbrecht van IJsselstein al een geplande stadsuitbreiding, compleet met verdedigingsgracht en omwalling. De oude fundamenten onder het Kloosterplantsoen van het voormalige cisterciënzer Onze Lieve Vrouweklooster of Mariënberg zijn daar nog de overblijfselen van.

Zenderpark
De onlangs neergehaalde Lopikse zendmast van NOZEMA herinnert aan de vroegere bestemming van de laatste stadsuitbreiding: Zenderpark. Oude fotos laten een woud van masten zien in een vlakke polder rondom het in 1954 voltooide NOZEMA-Wereldomroepgebouw. Het van glas, staal en beton opgetrokken pand van de architecten Merkelbach en Elling is een gaaf voorbeeld van het Nieuwe Bouwen van toen. Tegenwoordig doet het dienst als gecombineerd kantoren- en appartementencomplex. Het geheel gerenoveerde gebouw is prachtig geïntegreerd in het nieuwe moderne Zenderpark. De wijk is door de toepassing van duurzame materialen, zonneboilers, een uitgebreid netwerk van voet- en fietspaden en gevarieerde bouw aangepast aan de eisen van deze tijd.

Meer informatie
www.stadsmuseum.nl.