Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 6 september 2004

World Vision verleent psychosociale hulp in Beslan

NAZRAN Medische opvangcentra worden overstelpt met slachtoffers na het gewelddadige einde van het gijzeldrama op de school in Beslan. De gijzeling heeft naar schatting aan 350 mensen het leven gekost. Daarnaast zijn er honderden gewonden, waaronder 95 slachtoffers in kritieke toestand. Het dodental zal de komende dagen naar verwachting dus nog oplopen. Onder de 542 mensen die zich nu in de ziekenhuizen bevinden, zijn 330 kinderen.

"De matrassen waren doorweekt van het bloed. Ze konden niet meer schoongemaakt worden, maar werden vernietigd," vertelt David Womble, programmacoördinator van World Vision in Rusland. Womble heeft zaterdag een aantal medische opvangcentra in Beslan bezocht. Dokters hadden hier al meer dan 24 uur achter elkaar gewerkt om honderden gewonden kinderen en volwassenen te behandelen.De bedden lagen vol met verbonden patiënten, omgeven door hun familieleden. Voor de ingangen stond een hele menigte mensen die wanhopig probeerden meer informatie te ontvangen over het lot van hun geliefden.

David Womble heeft contact gehad met de artsen over de tekorten aan benodigd materiaal en medicijnen. World Vision stelt 75.000 dollar beschikbaar waarvan onder andere plastic matrashoezen, luiers voor kinderen en volwassenen, bloeddrukmeters en bedmonitors aangeschaft zullen worden. De Verenigde Naties en andere hulporganisaties zijn ook in gesprek met artsen over het tekort aan medicijnen en matrassen.

Psychosociale hulp
Volgens Womble zijn de diepste noden op dit moment nog niet zichtbaar. "De komende dagen zal de hulp gefocust worden op het behandelen van de gewonden en het begraven van de doden. Mensen verkeren nog in een shock. Maar na enkele dagen zal het trauma zichtbaar worden. Vooral kinderen en volwassenen die gegijzeld werden, kunnen de eerste maanden geteisterd worden door flash-backs, hoofdpijn, nachtmerries en andere symptomen."

World Vision zal in samenwerking met andere organisaties psychosociale programma's ontwikkelen voor de overlevenden van dit gijzeldrama. De organisatie heeft zes ervaringsdeskundige psychologen in het nabijgelegen Tsjetsjenië die daar kinderen behandelen die getraumatiseerd zijn door de oorlog. Ook trainen deze psychologen onderwijzers en ouders in het herkennen van stress-symptomen bij kinderen.

11 september
"Alle 30.000 inwoners van Beslan zijn slachtoffer van deze tragische gebeurtenis," aldus Womble. "Dit was Ruslands 11 september. Een school aanvallen is beneden alle maat. Het wordt veroordeeld door Russische leiders van alle etnische en religieuze groeperingen, zelfs door de Tsjetsjeense rebellenleiders."

EINDE PERSBERICHT