Ingezonden persbericht


Persbericht

CULTURE GOES PUBLIC PRESENTEERT:

WERELDPLEIN

WERELDMUZIEK EN WERELDDANS

ZATERDAG 11 SEPTEMBER 2004

11.00 TOT 19.00

PLEIN FRANSENSTRAAT VLAARDINGEN

Het gezelligste pleintje van Vlaardingen (Fransenstraat) wordt op 11 september omgetoverd tot een Wereldplein: wereldmuziekconcerten en werelddansvoorstellingen, lekkere hapjes en een gezellig Wereldterras. Muziek en dans uit Afrika, Latijns Amerika en de Oriënt. Ook zijn er presentaties van projecten die in het kader van X-Change plaatsgevonden hebben. Het Wereldplein is onderdeel van de opening van het Vlaardingse culturele seizoen in samenwerking met Het Theater van Vlaardingen en Theatergroep Facetten. Wereldplein: nazomeren in eigen stad!

Programma:

Neco and Novelas

Wat gebeurt er als je traditionele muziek uit Mozambique (Chopi), jazz en westerse klassieke muziek combineert? Het antwoord op die vraag geeft Neco and Novelas in dit concert. Anselmo Joao Johanhane is zanger, componist, gitarist en heeft twee broers en twee zusters, waarmee hij samen werkt aan een cd. Tijdens Culture Goes Public geven ze een voorproefje en wordt Anselmo (Neco) bijgestaan door zijn twee broers (Nello en Izildo) en drie vrienden. Neco begon muziek te maken op kleine instrumentjes zoals doosjes, blikjes en stukken hout. Hij bouwde zijn eigen gitaar met één snaar gemaakt van een vislijn. Later speelde hij in de kerk op gitaar, drums, bas, orgel en percussie. In Nederland studeert Neco klassieke zang aan het Rotterdams Conservatorium. Een primeur voor Vlaardingen! Op het Zuiderterras in Rotterdam (het zusje van het Zomerterras) heeft Neco gespeeld en zijn gehoor in opperste verbazing achtergelaten!

11.00-11.45 uur/ 13.00 13.30 uur

Bambata

De Vlaardingse percussieschool Bambata zal verschillende demonstraties Djembé spelen geven. De beste leraren worden van stal getrokken. Onder aanvoering van Robert van der Windt, leraar en initiatiefnemer van Bambata, zal er acte de presence gegeven worden door Ibou Niang (Senegal), voormalig eerste solist bij diverse balletten in Senegal, Mandiaye Mboup (Senegal), djembéspeler en zanger en afkomstig uit de bekende Griotfamilie Mboup, en Momo Touré (Guinée), danser en djebéspeler. Momo is 10 jaar danser geweest in het Nationaal Ballet van Guinée en heeft het djembé spelen geleerd van de onlangs overleden Arafan Touré, een begrip in de Djembéwereld.

Latineo

Latineo is een latin-jazz quintet dat een mix maakt van Cubaanse muziek en Noordamerikaanse jazz. Er wordt geput uit een rijke hoeveelheid Cubaanse ritmes, gecombineerd met spetterende improvisaties over de jazzharmonieën. Latineo is opgericht in 2003 door drummer Mark de Jong die ruime ervaring opgedaan heeft met o.a. Nueca Manteca, Ben van den Dungen, Annelies de Jong en speelde op verschillende (inernationale) podia, waaronder het Northe Sea Jazz Festival.

Ruben van Rompaey s Oriental Percussion

Ruben van Rompaey begon jazz drums te studeren aan het Rotterdams Conservatorium toen hij 17 jaar oud was. Met onwaarschijnlijke hoge cijfers studeerde hij daar cum laude af. Tegenwoordig speelt hij jazz drums in big bands, met kleinere gezelschappen en heeft zich toegelegd op het spelen van traditionele Turkse muziek bij concerten, op Turkse bruiloften en andere Turkse ceremoniële bijeenkomsten. Ruben speelt Turkse muziek zoals de Turkse muzikanten zelf. We hebben het nooit op deze manier gehoord van een West-Europese muzikant , zo luidde het commentaar bij een van zijn performances. Op CGP zet Ruben een set Oriëntaalse percussie neer.

MDUNGU

Mdungu neemt je mee naar het land van de Afrikaanse popmuziek uit de jaren zeventig, toen de legendarische Fela Kuti en de Rail Band hun hoogtijdagen beleefden. Mdungu heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op het afgelopen Zomerterras. Op zondagmiddag, in een verzengende warmte, zetten ze een ontwapenende set neer op het terras. Een alt-, tenor-, en een baritonsax, twee gitaren, bas en drums. Met deze wapens gaat Mdungu de strijd aan met het publiek. Geweldig dansbaat en muzikaal! Zomer gegarandeerd!

Tussen de optredens door worden er presentaties van Oriëntaalse en Afrikaanse dans gegeven.

EINDE PERSBERICHT