Gemeente Tilburg

Tilburg, 7 september 2004

11 september Open Monumentendag Regionaal Archief Tilburg

fototentoonstelling en informatie over geschiedenis van stad en streek

In het kader van de landelijke Open Monumentendag is het Regionaal Archief Tilburg op zaterdag 11 september 2004 van 10.00 tot 16.00 uur gratis toegankelijk. Het Regionaal Archief Tilburg is gehuisvest in de voormalige Lancierskazerne.

Tilburg kiest dit jaar voor het thema "stads- en dorpsgezichten". In de hal van het Regionaal Archief Tilburg is daarom een tentoonstelling te zien van foto's van dorpsgezichten uit de regio. Uiteraard is het onderzoekerscentrum van het Regionaal Archief Tilburg op zaterdag ook open. In het centrum zijn medewerkers aanwezig die vragen kunnen beantwoorden over de geschiedenis van stad en streek.

Achtergrond Lancierskazerne

De Lancierskazerne werd in de periode 1841-1843 gebouwd in opdracht van koning Willem II. Gedurende anderhalf decennium bood de kazerne onderdak aan dragonders en lanciers. In 1856 vertrokken de laatste soldaten uit de gebouwen. Na deze militaire periode kwam het complex in handen van enkele industriëlen, waarvan de firma Van den Bergh-Krabbendam de bekendste is. De letters BeKa zijn nog altijd zichtbaar op de schoorsteen. In 1976 kreeg de gemeente Tilburg het complex opnieuw in handen. De gebouwen werden gerestaureerd, het complex werd een rijksmonument. Na een verbouwing werd in 1986 het gemeentearchief in het stallengedeelte ondergebracht.


---
Noot voor de pers (

Gemeente Tilburg