Gemeente Leiden

Open Monumentendagen en Open Dagen stadhuis Leiden

Thema 2004: 'VERDEDIGING EN VERZET'

Komend weekend vinden de Open Monumentendagen weer plaats. Het thema in Leiden is dit jaar 'Verdediging en verzet'. Het programmaboekje is nu al gratis verkrijgbaar bij de VVV, in het stadhuis, het Stadsbouwhuis en de Leidse musea en bibliotheken. Alle informatie is ook te vinden op de uitgebreide internetsite van de Open Monumentendagen: www.leiden.nl/openmonumentendagen.

In totaal zijn dit jaar 28 panden opengesteld, waaronder de muurtoren 'Oostenrijk' aan de Jan van Houtkade. Dit is de laatst overgebleven middeleeuwse toren van de 33 die er ooit rond Leiden stonden. Ook het Gravensteen is geopend en een kijkje in de cellen behoort dan ook tot de mogelijkheden. Daarnaast mag natuurlijk de twaalfde-eeuwse Burcht niet gemist worden!

Speciale Leidse film te zien
De Open Monumentendagen richten zich niet alleen op verdedigingswerken, maar ook op herinneringen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het Academiegebouw bijvoorbeeld staat symbool voor het verzet van de Leidse universiteit, terwijl in het Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg onderduikers zich tussen de opgezette dieren schuil hebben gehouden. Speciaal voor deze Open Monumentendagen is er ook een korte film gemaakt, waarin vier Leidenaren hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog vertellen. De film is doorlopend te zien in de B&W-kamer van het stadhuis.

Wethouder Geertsema opent de jeugdactiviteiten
De Open Monumentendagen zijn niet alleen leuk voor volwassenen, ook voor kinderen is er veel te doen. Daarom is er een gratis kindermonumentengids verkrijgbaar. Kinderen kunnen tevens meedoen aan een circuit van ridderspelen, zoals schildschieten en het kastelenspel. Jeugdtheater Fez verzorgt meespeelvoorstellingen waarin kinderen van zes tot tien jaar samen met ridder Joost de Burcht gaan veroveren. De jeugdactiviteiten worden zaterdagmiddag om ongeveer kwart over één op de Burcht ingeluid door burgemeester Henri Lenferink en wethouder Alexander Geertsema. Dit gebeurt op een heel speciale manier, dus dat is wel een kijkje waard!

Open Dagen stadhuis
Het Leidse stadhuis houdt ook dit jaar weer zijn open dagen, met op zaterdag en zondag rondleidingen door raadsleden, een informatiemarkt in de burgerzaal en activiteiten voor de kinderen. In de centrale hal kunt u een tentoonstelling over de geschiedenis van de monumentenzorg bekijken.

Ook elders in de regio is het thema 'Verdediging en verzet' actief opgepakt, zoals in Leiderdorp waar een fietsroute langs herinneringen aan de Romeinse voorgeschiedenis voert en langs de Spaanse schansen tijdens het beleg van Leiden.

Het volledige programma met uitgebreide beschrijvingen en foto's van alle opengestelde panden is te vinden op de internetsite van de Open Monumentendagen: www.leiden.nl/openmonumentendagen.