Gemeente Eemsmond


College opent Open Monumentendag 'Merck toch hoe sterck' zaterdag 11 september 2004

Het college van burgemeester en wethouders geeft zaterdag 11 september 2004 in de kerktoren van Uithuizen het startsein voor de Open Monumentendag 2004. Rond de klok van 10.00 uur wordt de vlag van de Open Monumentendag aan de toren gehangen en luidt de klok. Het thema voor de Open Monumentendag 2004 is Merck toch hoe sterck, waarbij verdedigingswerken centraal staan. Diverse monumenten, musea en kerken in de gemeente zijn zaterdag gratis geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.

Route monumentendag
De themaroute voert langs de kerktorens van Kantens, Zandeweer en Uithuizen en het fraai gerestaureerde "Huis te Usquert" aan de Kerkstraat 8 in Usquert. Echte verdedigingswerken zijn er niet in onze gemeente. In de middeleeuwen waren kerken en torens van steen de enige plaatsen waar de mensen zich konden veiligstellen.

Opengestelde monumenten
De routeboekjes met informatie en fotos en een lijst met deelnemende adressen zijn in de gemeente verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, de bibliotheken en aan de balie van het gemeentehuis. Tijdens de Open Monumentendag liggen de boekjes ook bij de deelnemende adressen zelf. Ook buiten de route om zijn veel deuren geopend.

Overige activiteiten
Diverse geopende monumenten bieden een speciaal programma aan. In de Hervormde kerk Warffum zijn rondleiders aanwezig en wordt het orgel bespeeld. Bij voldoende wind kunt u de molens aan het werk zien. In de molen De Liefde in Uithuizen is een expositie samengesteld over belastingmaatregelen tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) en in de molen Goliath bij de Eemshaven worden u typisch Groninger hapjes geserveerd. In Museumcafé De Notenkraker aan de Oudedijksterweg 19 in Uithuizermeeden ziet u een collectie Notenkrakers (soldaatjes!) en de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in 32 voorpaginas van dagbladen.