Gemeente Tilburg

Tilburg, 7 september 2004

11 en 12 september Open Monumentendag Nederlands Textielmuseum

mooie verhalen en gratis rondleidingen

In het kader van de landelijke Open Monumentendag is het Nederlands Textielmuseum op zaterdag 11 en zondag 12 september 2004 van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Het museum is één van de laatste overgebleven gebouwen die herinneren aan het rijke textielverleden van Tilburg.

Het programma

Op zondag 12 september is er een speciaal programma in het Nederlands Textielmuseum. Als een ware 'rattenvanger van Hamelen' neemt tijdreiziger Theodoor Braaksma kinderen mee naar verschillende bijzondere plaatsen in het museum en vertelt allerlei grappige en spannende verhalen. Ook kunnen kinderen een speciale bouwplaat van de ´museumfabriek´ in elkaar zetten. Ton Wagemakers, directeur van het Nederlands Textielmuseum, vertelt op zondag 12 september om 14.00 uur over de geschiedenis van het monumentale Mommerscomplex. Hij vertelt zijn verhaal in het kader van het project "Wij hebben een goed verhaal". Als aanknopingspunt voor zijn verhaal neemt hij (de hond van) Chriesje Mommers. Aansluitend bestaat de mogelijkheid om het Mommerscomplex verder te bekijken. Daarvoor zijn er om 15.00 uur twee gratis rondleidingen. Vertrekpunt van de rondleiding is de hal van het museum. Er kunnen ongeveer 15 personen per rondleiding mee.

Speciaal voor Open Monumentendag zijn ook de damastweverij en het restauratieatelier voor bezoekers geopend. Normaal zijn beiden in het weekend gesloten.

Het Mommerscomplex, een monument

In het centrale deel van de Goirkestraat, is in de 19e en 20e eeuw een fabriekscomplex ontstaan, dat nu bekend is onder de naam Mommerscomplex. Het ontleent zijn naam aan de Tilburgse fabrikant Christiaan ('Chriesje') Mommers die hier zijn fabrieken had. In 1979 nam het gemeentebestuur van Tilburg het besluit om het Mommerscomplex als industrieel-archeologisch monument te behouden en te laten restaureren. In 1982 werd het complex tot nationaal monument verklaard.


---
Noot voor de pers (