Gemeente Dordrecht


't Zeepaert opent 11 september haar deuren

Dordrecht heeft er een pronkjuweel bij: 't Zeepaert. Een groot, laatmiddeleeuws huis aan de Wijnstraat 113. De afgelopen jaren is het pand gerestaureerd door de eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser. Bureau Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente Dordrecht is intensief betrokken geweest bij deze restauratie. Bij de start van Dordt Monumenteel wordt dit schitterende pand opnieuw geopend. Het hele weekend is het gebouw te bezichtigen en vinden er diverse activiteiten plaats.

Gedurende Dordt Monumenteel kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan 't Zeepaert (zaterdag 11 september van 10 tot 17 uur en zondag 12 september van 12 tot 17 uur). Ook het woonhuis aan de achterzijde is voor het publiek toegankelijk. Vanwege de beperkte omvang van het pand en de monumentale waarde mogen er niet meer dan 50 personen tegelijkertijd in het gebouw aanwezig zijn. Tijdens Dordt Monumenteel vinden er diverse activiteiten plaats in 't Zeepaert, zoals muziekoptredens van Gheselscap Goet ende Fijn op zondagmiddag, een kleine tentoonstelling waarin fotografe Wijnanda Deroo een hedendaagse visie geeft op historische huizen van de Vereniging Hendrick de Keyser, een presentatie van het restauratieproces en toelichtingen op het gebouw door medewerkers en vrijwilligers van bureau monumentenzorg en archeologie. Tevens is er een gratis informatieblad beschikbaar. Bureau Monumentenzorg en Archeologie stelt traditiegetrouw tijdens Dordt Monumenteel ook de kelder van het 13e-eeuwse Huis Scharlaken open (bij de Waagpassage).

Fiets- en wandelroute langs unieke plaatsen in Dordrecht Naast de openstelling van 't Zeepaert en Huis Scharlaken organiseert Bureau Monumentenzorg en Archeologie nog meer tijdens Dordt Monumenteel. In het kader van het thema van Open Monumentendagen ­ Verdedigingswerken ­ is voor fietsers een route uitgestippeld langs vele bunkers op het eiland van Dordrecht. Wie wil wandelen, kan een route maken langs de resten van de middeleeuwse stadsmuur. Voor beide routes is een informatieboekje beschikbaar. Deze is verkrijgbaar bij de VVV, de VVV-bus op het Statenplein, de Grote Kerk, het Dordrechts Museum en 't Zeepaert (Wijnstraat 113).

Meer informatie
Voor meer informatie over 't Zeepaert, de bunkerroute en stadsmuurwandeling kan contact opgenomen worden met de gemeente Dordrecht, Bureau Monumentenzorg en Archeologie, (078) 609 64 02 of e-mail monarch@dordrecht.nl en