TROS


Televisie
OPGELICHT
Uitzending zaterdag 11 september
Nederland 2 - 21.38 uur

ACTIE TV-PROGRAMMA LEIDT TOT AANHOUDING OPLICHTER

Het TROS-programma OPGELICHT zorgde deze week voor een primeur. Nog voor de eerste uitzending van het nieuwe seizoen werd een grootschalige oplichter gearresteerd. De zogenaamde 'slaappiraat' Ruud P. , die al vele tientallen pensions en bed & breakfasts dupeerde, kon worden aangehouden nadat OPGELICHT een brief stuurde aan 3500 pensionhouders.

Ruud P. (45 jaar), al eerder veroordeeld wegens oplichting, trekt al jaren een spoor van ellende door Nederland. De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, slaapt in pensions maar vertrekt zonder te betalen en mét delen van de inboedel en zelfs pinpassen van de eigenaren. P. trekt door het hele land en blijft nooit lang op dezelfde plaats. De redactie van het programma zag maar één manier om hem te stoppen. Daartoe werd een brief, met daarin een foto van P., naar alle pensioneigenaren en kamerverhuurders van heel Nederland gestuurd. Al een dag later herkende een pensionhoudster in Zutphen de man toen hij zich bij haar meldde. Ze belde de politie die Ruud P. arresteerde. Bij zijn aanhouding werden gestolen pinpassen en andere goederen aangetroffen en kon een gestolen auto in beslag worden genomen. P. zit voorlopig in voorarrest.

De Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland toonde zich gelukkig met het ongebruikelijke media-initiatief. De verwachting is dat nog meer slachtoffers van P. zich zullen melden. De politie adviseert hen aangifte te doen bij het korps in hun eigen woonplaats.

OPGELICHT besteedt in de eerste uitzending op zaterdag 11 september uitgebreid aandacht aan de handel en wandel van Ruud P.

Zie ook www.opgelicht.nl