NMBS

Spoorwerkzaamheden tussen Hasselt en Zolder

08/09/2004

Tijdens het weekend van 11-12 september worden de overwegen aan de Stationstraat en Paalsteenstraat in Zonhoven volledig vernieuwd. Daardoor kunnen er geen treinen rijden tussen Hasselt en Zolder. Vervangingsbussen nemen hun taak over. Deze bussen vertrekken uit Hasselt richting Zolder 15 minuten vroeger dan de normale dienstregeling van de treinen. In Zolder vertrekt de bus na aankomst van de trein. De busrit naar Hasselt vergt 15 minuten meer dan de normale treinrit.

Het wegverkeer kan geen gebruik maken van de overweg aan de Stationsstraat van woensdag 8 tot en met vrijdag 24 september. De overweg aan de Paalsteenstraat gaat dicht van woensdag 8 tot en met donderdag 30 september. Het verkeer kan dan gebruik maken van de overweg aan de Alkenhoofseweg. Tijdens deze werkperiode krijgen de twee overwegen een grondige onderhoudsbeurt en worden spoorstaven en dwarsliggers vervangen.

Om het treinverkeer zo weinig mogelijk te hinderen, wordt op weekdagen ook s nachts verder gewerkt. De aannemer kreeg de opdracht om eventueel werflawaai tot het strikt noodzakelijke te beperken.

Op het traject Hasselt Houthalen startte in mei een grondige vernieuwing van de sporen. De houten dwarsliggers worden vervangen door betonnen exemplaren. Lange spoorstaven komen in de plaats van korte stukken. Op verschillende plaatsen moet de steenballastlaag hoger worden gelegd. Na realisatie zorgt dit project voor minder geluidshinder in de omgeving en voor meer comfort voor de treinreizigers en het autoverkeer aan de overwegen. De gesaneerde sporen vergen minder onderhoud.

Op 8 en 9 oktober volgt een laatste werkweekend in de omgeving van de overwegen Beskens-, Hort- en Kriekelstraat (Zonhoven).