Ingezonden persbericht


Persbericht + Persbericht + Persbericht + Drents Museum 8 september 2004

Schoonheidsbehandeling voor veenlijkje

Vanaf zaterdag 11 september 2004 start een wel heel bijzondere schoonheidsbehandeling in het Drents Museum in Assen. Dan wordt namelijk het bekendste veenlijkje van Nederland, het meisje van Yde, onderworpen aan een grondige reiniging van het gezicht. Monika Lehmann, hoofd van de afdeling restauratie van het Niedersächsisches Denkmahlpflege Ambt in Hannover (D.) zal met behulp van zeer gespecialiseerde conserveringsapparatuur de behandeling uitvoeren. Bij de behandeling wordt voorzichtig stof en ander vuil van het huidoppervlak verwijderd. Het is het eerste conserveringsproces van het meisje van Yde sinds zij in 1897 gevonden werd in het veen. Lehmann heeft dezelfde behandeling in het verleden ook al toegepast op 'Roter Franz', een veenlijk uit Neu-Versen uit het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover. Beide veenlijken zijn, samen met 450 andere offervondsten uit het veen, vanaf 18 september 2004 in het Drents Museum te bewonderen in de grote internationale tentoonstelling The Mysterious Bog People.

Het veenlijkje 'meisje van Yde' werd op 12 mei 1897 door twee arbeiders gevonden in het veen, nabij het Drentse dorpje Yde. Om haar hals had zij een wollen bandje, waarin een schuifknoop was gelegd. Met deze drie maal om haar hals gewonden band is zij gewurgd. Eén kant van haar hoofd was kaal geschoren en aan de rechterkant van haar nek zat een grote steekwond. Het lijkje was ongeveer 2000 jaar oud. In de veertien dagen na haar ontdekking, tot het moment dat het Provinciaal Museum voor Drentse Oudheden, zoals het Drents Museum toen heette, zich over haar ontfermde, is het meisje van Yde met weinig egards behandeld. Het gehavende uiterlijk en de incompleetheid zijn dan ook voor een belangrijk deel te wijten aan de ruwheid waarmee baggeraars en later de door sensatiezucht gedreven dorpsbewoners het lijkje hebben bejegend.

Begin jaren negentig is door de toenmalige conservator archeologie, Wijnand van der Sanden, onderzoek verricht naar de veenlijken in het Drents Museum en specifiek naar het meisje van Yde. In 1994 volgde de spectaculaire gezichtsreconstructie door Richard Neave van het Medisch Instituut van Manchester (G.B.). Het was de eerste reconstructie in Nederland. Het meisje kreeg hierbij na 2000 jaar haar echte gezicht weer terug.

////////////////////////