Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelse culturele zaterdag op 11 september

De Historische Vereniging Capelle aan den IJssel (HVC) houdt samen met de gemeente op zaterdag 11 september de Open Monumentendag. Het landelijk thema dit jaar is: Merck toch hoe Sterck. Monumenten van verdediging. In de oude dorpskern vindt de Capelse Kunstmarkt plaats, die geheel wordt verzorgd door het Nut-Capelle. Op het Stadsplein kan de CultuurMarkt worden bezocht, waar ook de Brede School Netwerken zich voorstellen aan het publiek. Kortom: een Capelse zaterdag vol Capelse cultuur.

De HVC, het Nut-Capelle en de organisatie van de Cultuurmarkt openen de culturele zaterdag samen om 10.00 uur in de Dorpskerk aan de Kerklaan.

Open monumentendag
In het Historisch Museum, gevestigd in het voormalige ketelhuis van het gemaal Jan Anne Beijerinck, is door de HVC een expositie ingericht met als titel Merck toch hoe Sterck - Capelle in verdediging. De expositie richt zich op objecten, die vroeger ter verdediging tegen vijandelijke activiteiten op Capels grondgebied zijn geweest. Verder schenkt de expositie aandacht aan het ontzet van Leiden op 3 oktober 1574, de oude waterlinies en de inundaties van de Polders van Capelle in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Open Monumentendag kan een bezoek worden gebracht aan het Dief- en duifhuisje uit de 17e eeuw, waar een foto-expositie is te zien over het muzikale verleden van Capelle aan den IJssel met als titel Zang en Muziek à Capelle. Ook het gebouw van voorheen de Van Cappellenstichting (Dorpsstraat 164) is te bezoeken. In afwachting van de restauratie van het ruim honderd jaar oude gebouw is de inventaris van de oude regentenkamer ergens anders opgeslagen. Wel zijn de bestuursleden van de Stichting Cultuur aan de Dorpsstraat in het gebouw aanwezig om belangstellenden te informeren over de doelstellingen van de stichting en de toekomstige mogelijkheden van het monumentale gebouw.

Fietstocht langs monumenten en musea in Capelle De HVC heeft een fietstocht uitgezet langs de opengestelde monumenten en de musea. De tocht is ongeveer 20 kilometer lang en de routebeschrijving is gratis verkrijgbaar in het Historisch Museum, het Dief- en duifhuisje, het Informatiecentrum van het gemeentehuis, de bibliotheek op het Stadsplein en bij de informatiekraam van de HVC naast de Dorpskerk.

Rondvaart met twee historische zeilschepen
Vanaf de aanlegsteiger tegenover het veerhuis aan de Dorpsstraat 199/201 kan een rondvaart worden gemaakt met het historische zeilschip Zeldenrust. Deze tjalk werd in 1914 op de werf van Van Duijvendijk in Krimpen aan den IJssel gebouwd. Tot 1974 heeft dit unieke schip de Hollandse binnenwateren bevaren als zandschip, met een lengte van bijna 23 meter en een breedte van 4,85 meter. Vanwege de aansprakelijkheid kunnen kinderen jonger dan 12 jaar slechts onder begeleiding van volwassenen een vaartocht maken.

Dankzij samenwerking met de gemeente Krimpen aan den IJssel kan de Zeldenrust tijdens de rondvaart aanleggen aan de andere IJsseloever, vlakbij molen de Schelvenaer. Vijf à tien minuten lopen vanaf de molen ligt het streekmuseum Crimpenerhof. Het museum is gevestigd aan de IJsseldijk 312. Er is een collectie te zien, die een beeld geeft van het wonen en werken op het platteland in de Krimpenerwaard.

Meer informatie
Het Historisch Museum, gevestigd in het gemaal Jan Anne Beijerinck aan de Bermweg 13 in de wijk Schenkel, fungeert die dag samen met de HVC-kraam bij de Dorpskerk als informatiepunt voor de Open Monumentendagactiviteiten. Hier is divers foldermateriaal verkrijgbaar. Voor meer inlichtingen is het museum ook telefonisch bereikbaar via 010-4500080. Ook kunt u contact opnemen met het Cultureel Informatiepunt Capelle.