Vlaamse overheid

In het kader van de Open Monumentendag 2004 pakt het kasteel van Gaasbeek op 11 en 12 september uit met een nazomerhappening.

Het programma start al op zaterdag 11 september. Die dag zullen in het park van het kasteel een aantal monumentale passe-partouts opgesteld worden, waardoor het publiek het historische parklandschap met zijn verrassende details en perspectieven op een andere manier kan bekijken. 's Avonds, om 19.30 uur, is er een nocturne, waarvan de hoofdmoot gevormd wordt door een voordracht en vleermuiswandeling onder leiding van Alex Lefevre, dé vleermuisexpert in Vlaanderen. Het geheel wordt afgesloten met een feestelijke black & white-receptie in Batman- (of Dracula-)sfeer. Gezien het beperkte aantal plaatsen is het aan te raden om vooraf te reserveren (02- 531 01 30 of kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be). De entreeprijs voor de nocturne bedraagt 5 euro.

Op zondag 12 september is het kasteel van 10 tot 18 uur vrij toegankelijk.

Aansluitend bij het thema van de Open Monumentendag, "Van nature een monument", wordt de natuur het kasteel binnengehaald. In de verschillende zalen en kamers worden diverse stillevens en composities opgebouwd rond (jacht)hoorns, in combinatie met de oogst uit de museumtuin. Zo kan het publiek uitgebreid kennismaken met oude fruit- en groentesoorten die al een hele tijd uit het winkelaanbod verdwenen zijn. De "Hoornen des Overvloeds" die overal in het museum terug te vinden zullen zijn, illustreren meteen ook de gulheid van de herfst. Bovendien verwijzen ze naar het geslacht Horne, waarvan de geschiedenis nauw met Gaasbeek verbonden is, én naar het feit dat het kasteel in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral als jachtslot gebruikt werd.

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag wordt ook het lustpaviljoen bij het kasteel voor het eerst sinds jaren voor het publiek opengesteld. Dit barokke gebouw, dat hopelijk binnen niet al te lange tijd volledig gerestaureerd en als theehuis ingericht zal worden, heeft een uniek plafondfresco, met daarop de afbeelding van Pomona en Vertumnus, goden van de oogst en de herfst. Ook hier vindt het publiek een assemblage met herfst- en jachtattributen.

De nazomerhappening heeft uiteraard ook een muzikaal gedeelte. Daarvoor zorgt de Koninklijke Antwerpse Jachthoornkring om 15 en 16 uur, in de binnentuin van het kasteel.

Ook het culinaire aspect wordt niet uit het oog verloren. Doorlopend zijn er degustaties van onder meer wildconsommé en allerlei zoete hapjes waarin de appel, het attribuut van Pomona, een hoofdrol speelt. Net zoals tijdens de Erfgoeddag eerder dit jaar (toen de aristocratische patisserie uit de negentiende eeuw centraal stond) doet het kasteel hiervoor een beroep op een aantal internationaal gereputeerde pasteibakkers.



Vlaamse overheid