Gemeente Amsterdam

Open Monumentendagen
7 september 2004 - Djoe Lan Tan

De Open Monumentendagen van 11 en 12 september staan dit jaar in het teken van verdediging. In dit weekend kunt u onder meer een stadswandeling maken langs sporen van de verdedigingwerken uit de 15e eeuw, een tentoonstelling over dit onderwerp bezoeken of meegaan met een excursie naar de Stelling van Amsterdam.

Waag

Amsterdam koos dit jaar voor de landelijke Open Monumentendagen (OMD) van 11 en 12 september het thema verdediging. Bezoekers kunnen gratis monumenten bezoeken die laten zien hoe Amsterdam in de loop der eeuwen haar buitengrenzen verdedigde.

Tijdens de OMD staan informatiekramen op het Beursplein, in het Amsterdams Historisch Museum en het Huis met de Hoofden. Zij geven informatie over:

* stadswandeling langs de oude muur

* de tentoonstelling over vondsten uit de Amsterdamse bodem in het Huis met de Hoofden

* excursie naar de Stelling

Stadswandeling langs de oude muur

Een van de grootste verdedigingswerken werd gebouwd in 1480. Opdrachtgever was Maximiliaan van Oostenrijk die een goede plek wilde om zich te verschansen bij aanvallen van de sterke vijand Utrecht. De muur telde meer dan 30 torens, poorten, rondelen en sluizen. Enkele van die poorten en torens zijn bewaard gebleven, zoals de Schreierstoren, de huidige Waag (destijds de Sint Antoniespoort) en de Munttoren.

Een gids neemt u op een wandeling mee langs het traject van de oude muur en vertelt u over de middeleeuwse verdediging van de stad. U kunt ook een vaartochtje maken ónder de Waag.

De stadswandeling start vanaf 11.00 uur elk heel uur vanaf de binnenplaats van het Amsterdams Historisch Museum. De laatste wandeling start om 16.00 uur)

Voor het tochtje onder de Waag kunnen mensen zich op de dag zelf inschrijven (dus zaterdag voor zaterdag en zondag voor zondag) vanaf 9.45 uur aan de Gelderse Kade. Vol is vol.

Tentoonstelling Archeologie

Speciaal voor de OMD richt de afdeling Archeologie een tentoonstelling in over de vondsten uit de Amsterdamse bodem die te maken hebben met de verdediging van Amsterdam. Deze bijzondere en eenmalige tentoonstelling is op beide dagen te zien in het Huis met de Hoofden (Keizersgracht 123).

Excursie

Uiteraard mag de Stelling van Amsterdam niet ontbreken. Dit negentiende-eeuwse verdedigingswerk werd gebouwd ter verdediging van de hoofdstad van Nederland tijdens oorlogdreiging. U wordt in de gelegenheid gesteld een gedeelte van de Stelling te bezoeken, met speciaal vervoer vanuit Amsterdam met de historische bussen van MUSA.

Op beide dagen kunt u kiezen uit een bezoek naar fort Uitermeer of fort Nigtevegt, waar u rondgeleid wordt. De bussen vertrekken vanaf Station Amsterdam Amstel. De tocht en rondleiding duren samen ruim 2 uur.

Programma OMD

Het complete programma van de OMD met onder meer de opengestelde panden kunt u nalezen op de site van Bureau Amsterdam Monumenten (bMA) of tijdens kantooruren op te halen bij bMA (Keizersgracht 123).

OMD-boek: Amsterdam verdedigd

Naast de folder geeft bMA een boekje uit met achtergrondinformatie. Auteur Ernest Kurpershoek gaat in ´Amsterdam verdedigd´ dieper in op de verschillende verdedigingsvormen die Amsterdam in de loop der eeuwen heeft gekend. Ook besteedt hij aandacht aan de geschiedenis van de schutters en de diverse gilden waarin zij verenigd waren © Gemeente Amsterdam