MONUMENTENZORG

Zeist, 8 september 2004

CULTUUR IN DE BUURT breidt locaties uit voor Open Monumentendag

Zaterdag 11 september en zondag 12 september is het Open Monumentendag. De landelijke opening van dit weekend vindt donderdag 9 september plaats in het jubilerende Alkmaar. Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van vestingsteden en voormalige verdedigingslinies. Voor deze gelegenheid heeft Cultuur in de Buurt in samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg de cultuurdatabase uitgebreid met nog eens 1600 locaties van vestingen in Nederland.

Met de dienst Cultuur in de Buurt kan men via mobiele telefoon of handcomputer de dichtstbijzijnde monumenten en vestingen traceren. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg stelde reeds gegevens beschikbaar van circa tienduizend rijksmonumenten uit de periode 1850-1940. Speciaal voor Open Monumentendag zijn daarnaast nog eens 1600 locaties van vestingen in Nederland aan toegevoegd.

Op www.cultuurindebuurt.nl kan men zich aanmelden om cultuur in de omgeving op te vragen. Via SMS werkt het als volgt: SMS bijvoorbeeld het woord monument of vesting naar 2020 (eenmalig moet met de code sterretje-120-hekje de plaatsbepaling worden geactiveerd, waarmee de gebruiker toestemming geeft voor het gebruik van zijn locatie) en direct volgt een bericht terug met de gevraagde gegevens. De locatie wordt automatisch met behulp van de mobiele telefoon bepaald. Nu is de SMS dienst alleen beschikbaar voor klanten van Vodafone. Via internet is de database voor iedereen toegankelijk. Komend weekend is een uitgelezen moment om te kijken welke monumenten en vestingen in de buurt te vinden zijn.

Cultuur in de Buurt is een initiatief van ZaPPWeRK en SURFnet in samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de Nederlandse Museumvereniging, het Amsterdams Uitburo en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek.

De landelijke titel van de 18e monumentendag is Merck toch hoe sterck en is afkomstig uit Valerius' Gedenckklanck en refereert aan het taaie verzet van de vesting Bergen op Zoom tegen de 'Spaensche scharen' in de Tachtigjarige Oorlog.