Gemeente Amsterdam

Open Monumentendagen in het Scheepvaartmuseum
7 september 2004 - Djoe Lan Tan

Het Scheepvaartmuseum stelde voor de Open Monumentendagen een uitgebreid programma op. Zij bieden onder andere een rondvaart en voorstellingen. De toegang is gratis.

Scheepvaartmuseum

Liefhebbers van nostalgische zeevaart kunnen dit weekend hun hart ophalen in het Scheepvaartmuseum. Tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september biedt het museum een uitgebreid programma:
* bijzondere rondleiding in 's Lands Zeemagazijn;
* rondvaart op het ruim honderd jaar oude stoomschip Christiaan Brunings;

* presentatie van modelboten;

* voorstellingen door het Museumtheather voor het hele gezin;
* presentatie door schrijver en documentairemaker Luc Cuyvers van zijn boek Tienduizend jaar varen, een wereldgeschiedenis en de daarbij horende DVD Setting Sail .

Voor het eerst is dit jaar de toegang tot het Scheepvaartmuseum tijdens de Open Monumentendagen gratis.

Het monument `s Lands Zeemagazijn

Tijdens de Open Monumentendagen kunnen bezoekers tijdens een speciale rondleiding op plekken komen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek, zoals de zolder en de kelder.

's Lands Zeemagazijn is het grootste nog bestaande pakhuis uit de 17de eeuw. Het Zeemagazijn was het belangrijkste gebouw van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Admiraliteitscollege zorgde voor bescherming op zee van de koopvaardijvloot en het grondgebied van de Republiek. De scheepsbenodigdheden en wapens die hiervoor nodig waren, werden in het magazijn opgeslagen. Het gebouw werd tot 1968 gebruikt door de Nederlandse marine als pakhuis. Na een ingrijpende restauratie werd het gebouw in 1981 betrokken door het Scheepvaartmuseum.

Het stoomschip Christiaan Brunings

Het ruim honderd jaar oude stoomschip Christiaan Brunings is een varend monument. Tijdens Open Monumentendagen maakt het antieke stoomschip driemaal per dag een rondvaart door de haven. Vertrektijden zijn 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Kaartjes zijn één uur voor elke afvaart verkrijgbaar in de museumwinkel en kosten EUR 2,50 per stuk.

Scheepsmodellen

Op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum kunnen bezoekers genieten van een bijzondere tewaterlating. Daar demonstreert de modelbouwgroep IJmond zijn scheepsmodellen. Liefhebbers kunnen ook een bezoek brengen aan de tentoonstelling Klein beginnen, scheepsmodellen te kust en te keur. Daar staan de mooiste scheepsmodellen in het middelpunt. De bezoeker staat oog in oog met het imposante passagiersschip Willem Ruys, droomt weg bij een kleine houten boeier, bewondert een scheepje van been of laat zich verblinden door de schittering van een zilveren prijsmodel.

DVD in première

Tijdens de Open Monumentendagen presenteert de Belgische documentairemaker en schrijver Luc Cuyvers zijn nieuwste documentaire Setting Sail. Deze DVD geeft samen met zijn nieuwste boek Tienduizend jaar varen, een wereldgeschiedenis een verrassend overzicht van de vroegste ontdekkingsreizen. De DVD beleeft in het Scheepvaartmuseum zijn Nederlandse première. De presentie vindt plaats op beide dagen om 13.00 en 14.30 uur.

Museumtheater

Het Museumtheater speelt Land in zicht! en neemt de bezoekers mee op ontdekkingsreis. Voor de allerkleinsten is er de voorstelling Voor Spek en Bonen. Twee keer per dag wordt het kanon van het VOC-schip Amsterdam afgevuurd tijdens een daverende geschutsexercitie.
* Land in zicht! wordt gespeeld om 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur;
* de geschutsexercitie om 12.30 en 15.30 uur;
* Voor Spek en Bonen om 12.35 en 15.35 uur.

De Ontdekking van de Wereld

Het jaar 2004 staat in het Scheepvaartmuseum in het teken van De Ontdekking van de Wereld. Een jaar vol verrassende tentoonstellingen, bruisende evenementen en leuke activiteiten voor jong en oud.

© Gemeente Amsterdam